Takto vypadá nový smartphone Nokie, který se v Číně vyprodal za necelou minutu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

nokia2
0Zobrazit komentáře

Legendární finský výrobce mobilů Nokia byl mnohými nadobro odepsán. Léta své největší slávy prožíval na přelomu tisíciletí, ba dokonce až do roku 2007 se držel obstojně, avšak s tím, jak si při přechodu na chytré mobily vybral operační systém Windows Phone, začal upadat do křemíkového pohřebiště. Jak se ale zdá, Nokia chytila druhý dech na novém trhu.

Model s označením Nokia 6, který je určen speciálně pro Čínu, byl u exkluzivního prodejce, čínského eshopu JD.com, vyprodán po necelé minutě od spuštění prodeje. Přesné číslo prodaných kusů nebylo zveřejněno, nicméně k předobjednávkám se podle serveru NokiaPowerUser registrovalo takřka milion lidí. Nokia 6 disponuje Androidem 7.0., osmijádrovým procesorem, 4 GB RAM či 64 GB paměti a s cenou 1700 juanů, tedy přibližně 6250 Kč, míří mezi střední třídu chytrých telefonů.

yahoo

Přečtěte si takéCEO Yahoo Marissa Mayer rezignuje na svůj post a zbytek firmy mění název na AltabaCEO Yahoo Marissa Mayer rezignuje na svůj post a zbytek firmy mění název na Altaba

Není jasné, zda Nokia 6 i na popud velkého zájmu bude dostupná globálně, nicméně firma chce kromě Nokie 6 odhalit letos šest dalších zařízení. Nová vlajková loď, která by podle všeho měla být oficiálně představena na únorovém Mobile World Congress v Barceloně, ponese jméno P1 a s high-end výbavou a cenou čítající při nejmenším 800 dolarů, se pokusí znovu zařadit Nokii mezi lídry současného trhu se smartphony.

nokia6a

Bídné tržby Nokie, které kontinuálně klesaly od roku 2007 (až na 13.67 miliardy dolarů za rok 2015), vyústily v akvizici Microsoftem. Risk se však příliš nevyvedl a tak potom, co Microsoft promrhal na činnostech spojených s Nokií 7,6 miliardy dolarů a propustil téměř 8000 zaměstanců, prodal v květnu minulého roku divizi klasických telefonů gigantovi Foxconn. Po právní stránce ale značka připadla do rukou finské společnosti HMD, která má tedy na svědomí i Nokii 6 a P1.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym