Podívejte se, jak vypadal původní prototyp iPhonu, který se měl ovládat kolečkem

Filip HouskaFilip Houska

beforeios
0Zobrazit komentáře

9. ledna to bylo přesně 10 let, co Steve Jobs ukázal světu první chytrý telefon z dílen Applu. Řeč je pochopitelně o iPhonu, za kterým stojí skutečně velké úsilí všech pracovníků, co s ním měli co do činění. Nevyhnul se také řadě kompromisů a jasným příkazům od Jobse. Kdyby Jobs například nezasahoval do uživatelského rozhraní operačního systému, iPhone by mohl (na dnešní dobu) vypadat opravdu zvláštně.

O raritní snímky, které ukazují dva prvotní prototypy operačních systémů, jež měly figurovat právě v iPhonu, se podělil blogger Sonny Dickson. Oba nesly pracovní název „Acorn OS“ a i přes tuto shodu vypadalo jejich rozhraní velmi odlišně.

tesla

Přečtěte si takéDo Tesly přichází velká programátorská posila z AppluDo Tesly přichází velká programátorská posila z Applu

První prototyp (P1) v sobě skrýval ikonické kolečko (tzv. click wheel), které bylo známé z multimediálních přehrávačů iPod. Právě toto se mělo stát základním navigačním prvkem celého iPhonu. Za tímto rozhodnutím si stál Tony Fadell, „praotec iPodu“, který click wheel prosazoval, a to především z důvodů jasného a snadno pochopitelného ovládání. Ostatně na iPodech byl tento prvek velice populární a prakticky je proslavil.

Prototyp P2 byl založen na zcela jiných prvcích, a sice virtuálních tlačítkách (ikonách, chceme-li). I přes situaci, že prototyp operačního systému s click wheelem se načítal rychleji, tak se vítězem stalo „pomalejší“ rozhraní s ikonami, na kterém Apple staví do dnes.

Foto: Reprofoto, YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym