Opera představila futuristický webový prohlížeč Neon

Filip HouskaFilip Houska

opera-1
0Zobrazit komentáře

Internetový prohlížeč Opera, který byl dříve považován za jeden z nejlepších browserů na trhu, již dávno není konkurenceschopným hráčem. V minulém roce byl podíl využívání na osobních počítačích jen něco okolo 1,52 procent a vedoucímu prohlížeči Chrome od Googlu s necelými 48 procenty se nemůže za žádné situace rovnat. Nyní se však okolnosti mohou změnit.

Norská společnost Opera, která byla v červnu roku 2016 koupena čínským konsorciem v čele s IT firmou Qihoo 360 za 600 milionů dolarů, představila nový webový prohlížeč pod označením Neon. Ten těží z moderního a vzhledu a nabízí funkční prvky, které lze jen těžko hledat u tradičních browserů.

spendee_1

Přečtěte si takéČeská aplikace pro správu financí Spendee nově podporuje propojení s bankovními účtyČeská aplikace pro správu financí Spendee nově podporuje propojení s bankovními účty

Na úvod se hodí zmínit, že Neon jako internetový prohlížeč téměř vůbec nevypadá. Nedisponuje žádným vrchním prostorem pro otevřené panely a ani klasickým vyhledávacím řádkem. Tyto prvky však pochopitelně zůstaly zachovány, avšak na jiných místech.

operaneon_4

Panely s webovými stránkami se nacházejí na levé straně rozhraní ve formě bublin a vyhledávací řádek, jakožto klíčový bod celého prohlížeče, pod kterým se objevují uložené záložky (také v bublinách), se vyskytuje přímo uprostřed. Celé rozhraní je podbarvené aktuálním pozadím s rozmazaným nádechem, které má uživatel na své ploše.

operaneon_2

Právě komplexní design je něco, co z Neonu dělá výjimečný počin. Nejedná se pouze o novou grafiku, která se inspiruje plochým a jednoduchým pojetím, nýbrž o celkové rozestavení jednotlivých funkčních prvků.

Multitasking a efektivní screenshoty

Multitasking je dnes často skloňovaná věc a Opera Neon ji také podporuje. Uživatel má možnost si v rozhraní prohlížet až dvě stránky zároveň, aniž by musel přepínat panely. Chytrým doplňkem je také vytváření screenshotů, které je velice intuitivní.

operaneon_3

K tomu stačí otevřít příslušné okénko s nástroji z levého sloupce, kde se mimo jiné vyskytuje tlačítko pro otevření nové stránky nebo historie stahovaných souborů, a pouze vyříznout vybraný obsah, respektive celou stránku. Ten se následně uloží do galerie (také v levém sloupci).

Konečně něco nového

Opera Neon, jak již bylo zmíněno, není klasickým prohlížečem, nýbrž experimentem či snahou ukázat světu alternativu k prohlížení multimediálního obsahu na internetu. Protože je čerstvým hráčem na poli webových browserů, tak zatím nepodporuje možnost přidání pluginů, což může zapříčinit, že široká sorta lidí mu nedá šanci jako primárnímu prohlížeči. Do budoucna, pokud vývojáři z Opera Software zaregistrují zvýšený zájem, lze však očekávat, že podpora pluginů a dalších funkcí bude do rozhraní integrována.

Neon je nabízen k bezplatnému stažení, a to pro operační systémy Windows, macOS a Linux.

Foto: Reprofoto, YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym