Na Mac přichází noční režim Night Shift, který uleví unaveným očím

Filip HouskaFilip Houska

new-macbook-pro-759
0Zobrazit komentáře

Majitelé iPhonů a iPadů mají od verze 9.3 operačního systému iOS možnost využívat vestavěnou funkci nočního režimu, která tlumí barvy displeje do teplejších (naoranžovělých) odstínů. Jmenuje se Night Shift a je určena především pro noční hodiny, jelikož v tomto úseku musí oči vynakládat největší úsilí pro vstřebání vyzařujícího světla.

Nově tato funkce nebude výsadou pouze mobilních jablečných zařízení, nýbrž i počítačů. Apple totiž vydal novou aktualizaci desktopového operačního systému macOS Sierra s označením 10.12.4. I když se jedná o betaverzi pro zájemce s předplaceným vývojářským účtem, tak ukazuje novinku, na kterou uživatele Maců dlouho čekali – vestavěný noční režim.

tesla

Přečtěte si takéDo Tesly přichází velká programátorská posila z AppluDo Tesly přichází velká programátorská posila z Applu

Night Shift pro Macy funguje na totožném principu jako na iOS a nabízí stejné funkční prvky. Jedná se například o automatickou aktivaci nočního režimu na konkrétní časový úsek nebo do horizontu západu a východu Slunce a také o podporu ručního korigování barev do světlejších či tmavších odstínů.

nightshift_x1

Apple tímto krokem znatelně zavařil aplikaci f.lux, která v této oblasti na Macích dlouhou dobu vládla. Tuto bezplatnou alternativu k nočnímu režimu, respektive k tlumení takzvaného „modrého světla“, doteď využívá mnoho uživatelů. Ta však bude poté, co Night Shift vstoupí mezi širokou veřejnost, patrně zbytečná.

Foto: Apple, YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym