Češi v Las Vegas představili ultralehký elektrický skateboard a jdou si pro milion dolarů

0Zobrazit komentáře

Na tradiční technologické konferenci CES, která proběhla v minulém týdnu v Las Vegas, a které jsme byli součástí, se objevilo hned několik českých zástupců, kteří bojovali o přízeň takřka čtvrt milionu návštěvníků. Mezi těmito projekty vynikal technologicky především ostravský XTND, který spoluzaložil Miroslav Peřina jako CEO s Danielem Grebnerem.

XTND se zaměřuje na výrobu designového elektrického skateboardu z ultralehkých materiálů (4 kg), který se chce poměřovat s desítkami dalších firem, které na trhu již fungují. Hlavní výhodou by měl být karbonový materiál, bezpečnostní osvětlení, bezdrátové nabíjení, nejvyšší rychlost až 45 kilometrů za hodinu a motor umístěný v jednom z koleček.

bitcoin1

Přečtěte si takéBitcoin se po třech letech znovu dostal nad hranici 1000 dolarů a stále stoupáBitcoin se po třech letech znovu dostal nad hranici 1000 dolarů a stále stoupá

Na jedno nabití by měl skateboard vydržet až 20 kilometrů a samotné nabíjení by na 75 % kapacity mělo zabrat necelých 30 minut, naplno pak přibližně hodinu. Pro prodloužení jízdy pak chce XTND nabídnout tzv. „power packy“, tedy další baterie, které se dají během několika sekund vyměnit a pokračovat v jízdě.

xtndtease

Foto: XTND

Board XTND

Kluci původem z Ostravy přijeli na CES s tím, že chtějí poprvé na větší konferenci představit plně funkční prototyp svého zařízení, se kterým momentálně jednají s několika potencionálními investory, od kterých by chtěli získat přibližně 1 milion dolarů, tedy kolem 25,3 milionů korun. A jelikož cílí především na západní trh, investor by měl být s největší pravděpodobností z USA.

Postupný start objednávek a zkouška trhu

Jak už to při vývoji nového produktu bývá, XTND si postupně oťukává potencionální trh a zákazníky a na základě zpětné vazby piluje finální podobu skateboardu – ta už by ale nyní měla být takřka hotová a je třeba začít prodávat. Startup tak plánuje na duben letošního roku kampaň na Kickstarteru s cílem vybrat onu zmíněnou částku jednoho milionu dolarů.

xtnd3

Výsledná cena zařízení by ve výsledku neměla přesáhnout hranici 40 tisíc korun, tedy srovnatelnou cenovou hladinu, ve které se pohybuje konkurence na trhu mezi prémiovými elektrickými skateboardy. Ke konci ledna by se navíc měl objevit i rezervační systém na webu, který reálně ukáže, jaký je o skateboard ve skutečnosti zájem.

Startup již v minulých letech proběhl dvěma koly seed investic, ve kterých získal výměnou za 50 % ve společnosti kapitál od Moravia Seed Group a českých Hub Ventures.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym