Vyzkoušeli jsme brýle Spectacles od Snapchatu. Stojí za koupi?

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Smíchovskému coworkingovému prostoru Node5 se jako prvním v Česku dostaly do rukou brýle Spectacles, které před nedávnem vypustili do světa vývojáři sociální sítě Snapchat. Vynikají především svou implementovanou kamerou, se kterou lze natáčet a okamžitě postovat snapy. Node5 nám je nabídlo k vyzkoušení a tak vám můžeme přinést exkluzivní pohled na tuto vychytávku.

Jak je známo, Spectacles se dají sehnat jen ve specializovaných automatech, které se objevují na různých lokalitách po Spojených státech. V začátcích se tak kvůli své vzácnosti prodávali na eBay i za 2000 dolarů, běžně jsou dostupné za 140 dolarů. Vypadnou v plastové válcovité tubě, ve které se nachází speciální pouzdro s brýlemi. Speciální proto, že zároveň dokáže Spectacles čtyřikrát nabít, samo se přitom dobíjí externím kabelem. Ovládají se velmi jednoduše – pomocí jediného tlačítka se páruje s mobilní aplikací i natáčí.

pavelmacek-1

Přečtěte si takéDesignér Slacku, Pavel Maček hovořil v Praze o práci a životě v Silicon ValleyDesignér Slacku, Pavel Maček hovořil v Praze o práci a životě v Silicon Valley

Právě s párováním nastaly první problémy. Zatímco na iPhone se Spectacles připojily ve zlomku vteřiny, na Lenovo P70 s Androidem až na několikátý pokus. Stejný rozdíl panoval i v rychlosti při importu videí z brýlí do telefonu. Následné padání aplikace taktéž úplně nezlehčovalo testování, avšak to je spíše záležitostí mobilu, než samotných brýlí.

spectacles-2

Na jedné straně brýlí najdeme kameru, na druhé potom světelný ukazatel díky kterému lidé okolo ví, že natáčíte. Nejedná se tedy o žádnou špionskou pomůcku, díky extravagantnímu designu stejně nezůstane nositel bez povšimnutí. Přes pěkný vzhled ale má celý výrobek celoplastovou konstrukci, která mu skutečně nedodává na výjimečnosti, naopak je to jako nosit jakékoliv jiné brýle za pár dolarů. To je rozhodně škoda.

Samotná technologie záběru je taktéž zajímavá. Zatímco v samotném Snapchatu se zobrazuje jako běžné video, které se navíc plně uzpůsobí orientaci telefonu, ať už je otočený jakkoliv (viz video níže). Mimo něj už se však vždy bude zobrazovat jako malé video kruhového tvaru.

Video je překvapivě dobré

Záběry ze Spectacles vypadaly v první fázi bídně. To však bylo ještě předtím, než se importovala do mobilu HD verze klipů, primárně se totiž přenese jen verze v menším rozlišení. Najednou  bylo video vcelku obstojné a navíc – což bylo nejvíce překvapující – v 60 FPS. Mnohem lépe ale vypadalo na menším displeji v mobilu, než po exportu do PC. Kde budou mít Spectacles zřejmě větší problémy je tmavší prostředí. Jak se můžete sami přesvědčit ve videu, obrázky jsou místy zrnité, kamera také evidentně nezvládá regulaci přímého světla z automobilů a pouličních lamp. Přece jenom ale z podstaty věci nelze hodnotit sluneční brýle za fungování ve tmě.

Stojí tedy Spectacles za koupi? Záleží na tom kdo se ptá. Pokud bude uživatel příslušníkem generace Z toužící po celodenním a velmi jednoduchém sdílení svého života na jedné z nejperspektivnějších sociálních sítí současnosti, pak zní odpověď ano.  Pokud do této skupinky uživatel nezapadá, pak jde možná jen o další gadget do sbírky a odpověď zní spíše ne. 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym