Elon Musk a zakladatel Uberu Travis Kalanick budou ekonomickými poradci Trumpa

Jiří SvobodaJiří Svoboda

musk

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

V posledních týdnech, kdy se budoucí prezident USA, Donald Trump stáhl mimo veřejné dění, stále častěji zaznívají spíše jména jeho budoucích ministrů a poradců. K desítkám již oznámených prominentů se dnes přidalo několik další známých person. A co víc, tentokrát se jedná o jedny z největších osobností současného technologického průmyslu.

Do Trumpova strategického a politického fóra byli do pozic ekonomických poradců jmenováni zakladatel Tesly a SpaceX, vizionář a miliardář Elon Musk a spoluzakladatel a současný CEO Uberu Travis Kalanick. Informaci přinesl Business Insider. Na nových pozicích se tak potkají například s předsedou představenstva Pepsi Corporation nebo výkonnými řediteli General Motors a Disney.

trump

Přečtěte si takéPodívejte se, jak na nově zvoleného amerického prezidenta reagují technologické osobnostiPodívejte se, jak na nově zvoleného amerického prezidenta reagují technologické osobnosti

Tato skupina vznikla začátkem prosince a jak stálo v tehdejším oznámení, tito lídři „se budou často scházet s prezidentem a sdílet své zkušenosti a znalosti aby pomohli přinést zpět do USA pracovní místa a udělat Ameriku opět skvělou.“ Nikde není přímo deklarováno, že by Trump chtěl pomoc od nejvýznamějších vizionářů dneška pro ustanovení svého programu v oblasti technologií, podpory moderní dopravy, nebo snad solární energie.

travis
Travis Kalanick

Ve skutečnosti totiž Trump pronesl během své předvolební kampaně na adresu technologického průmyslu několik nevybíravých poznámek, ikdyž se mu jinak příliš nevěnoval. Stačil však vyvolat takovou nevoli, že na 140 podnikatelů z kalifornské Bay Area, v čele se Stevem Wozniakem, podepsalo v červnu otevřený dopis vyjadřující nesouhlas s jeho politikou.

(Skoro) žádná otevřená podpora

Až na jednu výjimku tedy nemá Trump mezi známými osobnostmi technologického průmyslu zrovna velikou podporu. Tou kapkou v moři je Peter Thiel, spoluzakladatel PayPalu, který otevřeně Trumpa podporoval už dříve a už nyní s ním spolupracuje v rámci jeho týmu. Elon Musk i Travis Kalanick naopak zůstali během kampaně politicky neutrální.

Berlin, Germany, March 19, 2014. Hy! Summit - Image by Dan Taylor. www.heisenbergmedia.com
Peter Thiel

Foto: Adam Tinworth / Flickr, JD Lasica / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym