Tesla by svou evropskou továrnu Gigafactory mohla postavit v Praze

Jiří SvobodaJiří Svoboda

gigafactory

Foto: Tesla

Tesla Gigafactory 1 ve Spojených státech

0Zobrazit komentáře

Miliardář Elon Musk se před časem nechal slyšet, že obdobu nevadské Gigafatory své automobilky Tesla, která se blíží svému dokončení, má v plánu vystavět i na evropském kontinentu. Kde přesně, to oznámí až příští rok. A co je nejdůležitější – velmi lákavě by mohla znít i Praha.

Gigafactory 2, jak je připravovaná továrna také nazývána, se zaměří především na produkci baterií pro nové vozy Tesla, zejména pak pro nadcházející Tesla Model 3. Podle několika zdrojů blízkých Tesle, ze kterých cituje server The Space Invaders, je Praha, respektive Česká republika, nejpravděpodobnější možností pro stavbu. Důvodů, proč by skutečně mohla severně od Prahy vyrůst obdoba největší budovy světa je hned několik.

faradayfuture

Přečtěte si takéKonkurent Tesly, Faraday Future má problémy s placením a zastavuje výstavbu továrny za miliardyKonkurent Tesly, Faraday Future má problémy s placením a zastavuje výstavbu továrny za miliardy

Hlavní tajemství se skrývá v u obce Dubí na Teplicku. U hory Cínovec se nachází doposud nevytěžená ložiska lithia, které je pro výrobu baterií, včetně těch automobilových, klíčové. Podle odhadů by zde mohlo být až 330 tisíc tun lithia s 99,56 % čistotou, což z něj dělá ideální materiál na další produkci. Důležitý je také fakt, že výrobní cena by se pohybovala mezi částkami 1500 a 2000 dolarů za tunu, což je stejně jako při těžbě v Jižní Americe, odkud pochází většina světové produkce, píše deník E15.

tesla-3

Továrna Tesly – Fremont, Kalifornie

První povolení byla českými úřady vydána už před více než rokem, poslední a definitivní získala pro těžbu z odkališť minulý měsíc společnost Cínovecká deponie. V hlubinné těžbě se chce angažovat i firma Geomet, jejíchž zástupce Otto Janout si právě podle zdrojů The Space Invaders dělá lepší vyhlídky do budoucna v souvislosti s plány Elona Muska.

České úřady jsou v kontaktu

Ze stejného zdroje pochází snad ještě podstatnější informace – české úřady už jsou údajně s Teslou v kontaktu. Do regionů severně od Prahy, který trápí dlouhodobě velká míra nezaměstnanosti by takováto investice mohla přinést tisíce nových pracovních příležitostí. Z pohledu české legislativy je tedy proces pravděpodobně na dobré cestě.

tesla-2

Co dalšího ale Teslu může táhnout na Česku? Je to především strategická poloha spojená s ekonomickými výhodami, které po většinu nemají země eurozóny. Kupříkladu levnější pracovní síla, dobrá přístupnost na západ i východ Evropy a vůbec nižší náklady prakticky všeho díky české koruně.

Nicméně je znovu potřeba říci, že všechny tyto informace pocházejí pouze ze serveru The Space Invaders, který se odvolává na anonymní zdroje. Není tak možné zajistit pravdivost zpráv.

Ve hře jsou i jiná místa

Pochybnosti jsou na místě i kvůli tomu, že by v úvahu připadala i jiná místa. V první řadě by Tesla mohla rozšířit svůj montážní závod v nizozemském Tilburgu, kde se doposud hlavně přizpůsobují Tesly na evropský trh. Probíhají spekulace i o Maďarsku, Rumunsku, pomezí Německa a Francie. Situace tak zůstává otevřená.

tesla-4

 

Foto: Tesla, Maurizio Pesce / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym