Tento biotechnologický startup chce zbavit lidstvo nemocí spojených se stářím

Jiří SvobodaJiří Svoboda

neddavid

Ned David, prezident a zakladatel Unity Biotechnology

0Zobrazit komentáře

Venture kapitál putuje skutečně do mnoha oborů, i přesto je ale firma Unity Biotechnology tak trochu nestandardním příkladem. Zabývá se totiž, jak už v jeho názvu stojí, biotechnologiemi, které by v budoucnosti mohly výrazně zlepšit prožívání našeho stáří.

Tento sanfranciský startup se veřejnosti ukázal až letos v únoru. Její hlavní činnost spočívá ve studování buněk spojenými se stařím, konkrétně nemocemi, které se objevují s přibývajícím věkem. Jak řekl Business Insideru jeho zakladatel a nynější prezident Ned David, na začátku celého projektu stála jediná otázka: Čím to, že čím jsme starší, tím jsme více nemocní?

adidasparley5

Přečtěte si takéAdidas představil unikátní boty vyrobené z mořského odpaduAdidas představil unikátní boty vyrobené z mořského odpadu

Pravdou je, že problémy s klouby, zrakem, zády či vysokým krevním tlakem jsou často bohužel denním chlebem lidí nad 60 let. Jednou z příčin těchto chorob jsou i stárnoucí buňky. Jsou to buňky, které už nerostou, nerozmnožují a postupně chabnou. Vznikají za situace, kdy normální buňka akumuluje množství škodlivého DNA, což díky tomu, že se ale dále nemohou dělit předchází například vzniku nádorů.

unity-biotechnology

Tým vědců a lékařů z Unity zjistil, že tyto typy buněk nejčastěji zapříčiňují zhoršování zraku, což je také oblast, na kterou se chtějí prvotně zaměřit. Testy na myších odhalily, že jejich odstraněním se docílí lepšího zdravotního stavu, ale nikoliv prodloužení života. Přesně to totiž Unity dělat nechce. Výsledky jsou ale viditelné na první pohled. Na obrázku níže jsou dvě myši stejného věku, z nichž té napravo byly stárnoucí buňky odstraněny:

mouse-photo

I přes občasné nesouhlasné názory odborné veřejnosti se Unity podařilo minulý měsíc vybrat 116 milionů dolarů na jeho rozvoj. Na této částce se podílelo mimo jiné i Bezos Expeditions, investiční skupina pod hlavičkou Jeffa Bezose, CEO Amazonu. I díky tomu se plánují testy na lidech nejdéle za rok a půl.

Vlna medicínských startupů

Unity se může chlubit i zkoušeným vedením. Prezident Ned David a CEO Keith Leonard dříve společně založili firmu Kythera Biopharmaceuticals, která nabízela řešení plešatosti a takzvaných dvojitých brad. Ta byla minulý rok v červenci prodána za 2,1 miliardy dolarů. Jak Kythera, tak Unity se staly součástí stále větší vlny startupů zabývajícími se zdravotnictvím.

medic

Příkladem může být například Elysium Health, startup, který začal působit teprve minulý rok a už letos uvedl na trh unikátní doplňky stravy, které mají údajně zlepšit buněčnou kondici a metabolismus. Velkou skupinou, která sdružuje projekty ze zdravotnického sektoru je organizace StartUp Health, která se za pomocí portfolia s více než 170 členy snaží od roku 2011 změnit přístup k medicíně.

Z českého prostředí se dostalo velké popularitě serveru uLékaře.cz, který zprostředkovává komunikaci mezi pacienty a lékařskými odborníky. Do svého portfolia si ho jako finanční a strategický partner přidala investiční skupina Rockaway.

 

Foto: Unity Biotechnology

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym