Setapp: náhrada za Mac App Store, která má nabízet pouze aktualizované a kvalitní aplikace

Filip HouskaFilip Houska

app
0Zobrazit komentáře

I když App Store, online obchod s aplikacemi pro jablečná zařízení, funguje skvěle na mobilních produktech a nabízí pro ně široké softwarové portfolio, tak o desktopu se to říci nedá. Mac App Store je kritizován již poměrně dlouhou dobu, a to především kvůli malému počtu aplikací, které jsou z velké části neaktualizované a nevyhovující dnešním poměrům, a náročným kritériím. S novinkou od ukrajinského vývojářského studia by se to však mohlo změnit.

Oleksandr Kosovan, zakladatel a CEO studia MacPaw, pracoval se svým týmem na softwaru pro macOS, který se má stát přístupnější alternativou ke klasickému Mac App Store. Jmenuje se Setapp a funguje velice přímočaře: uživatel zaplatí měsíční 10dolarové (cca 240 korun) předplatné a v rámci tohoto rozhraní může stahovat neomezené množství aplikací. Bez dodatečných poplatků. Ovšem uživatel nebude jediný, kdo z toho bude těžit. Pro vývojáře je celý koncept také zajímavý.

Summit Týdne podnikání 2015

Přečtěte si takéBlíží se Týden podnikání, kde se objeví hvězdy z firem jako Kiwi.com, Credo Ventures nebo GoodAIBlíží se Týden podnikání, kde se objeví hvězdy z firem jako Kiwi.com, Credo Ventures nebo GoodAI

Po stažení a instalaci Setappu je uživatel vyzván k tomu, aby se zaregistroval a zaplatil stanovené předplatné. Jakmile tak učiní, tak se mu ve Finderu nabídne možnost knihovny s několika aplikacemi, kterémůže neomezeně stahovat. Má to však jeden malý háček: Setapp ještě momentálně není v takové fázi, kdy by chrlil nepřeberné množství aplikací. A v podstatě mu o to ani nejde. Kosovan se pro server The Next Web sám vyjádřil, že platforma bude disponovat maximálně třemi stovkami aplikačních softwarů.

setapp_2

Takové omezení je vhodné především z toho důvodu, že nenastane chaos v podobě zastaralých aplikací, nýbrž uspořádaný seznam, který bude pro uživatele vždy aktualizovaný. Aktuálně se na Setappu nachází výhradně počiny z dílen MacPawu (jako například čistič CleanMyMac 3), ale lze tam najít i světové fenomény jako Ulysses nebo CodeRunner.

Vyhovující model pro vývojáře

Vývojáři, kteří své aplikace pro Setapp dodávají, budou generovat 70 procent z prodejů. Tomu tak je i u ostatních obchodů, ovšem s tím rozdílem, že zbylé dvě třetiny z 30 procent, které jdou studiu MacPaw, budou pro vývojáře použity jako jistá odměna za to, že svůj software pro platformu poskytli.

Setapp je zatím dostupný pouze k uzavřenému testování. Očekává se, že na začátku příštího roku by mohl být spuštěn již pro širokou veřejnost.

setapp-1

setapp-2

Diskuze (0)

Novinka

Anonym