Samsung kupuje za rekordních 8 miliard dolarů audio firmu Harman a útočí na samoříditelná auta

Filip HouskaFilip Houska

samsung
0Zobrazit komentáře

Jihokorejský technologický gigant Samsung se po boku svých konkurentů začíná znatelněji angažovat ve sféře automobilů. Za svoji historicky rekordní vynaloženou částku kupuje americkou audio společnost Harman, se kterou chce do budoucna spolupracovat na vývoji vlastních autonomních technologiích, a pod kterou mimo jiné patří především Harman Kardon.

Dle tiskové zprávy Samsung za firmu zaplatil na 8 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 200 miliard korun. Harman se dlouhodobě specializuje na produkci multimediálních, navigačních, hudebních a bezpečnostních systémů, především pro automobily. Jejich zařízení používají přední automobilky, včetně BMW, Mercedes-Benz nebo Volva.

fundlift

Přečtěte si takéCarsharingový startup AJO.cz získal na investicích nakonec přes 7 milionů korunCarsharingový startup AJO.cz získal na investicích nakonec přes 7 milionů korun

Podle vedení Samsungu se jedná o přirozený krok kupředu samořídící technologii, která se má do několika let stát důležitou součástí jeho portfolia. Harman má bezesporu bohaté zkušenosti s automobilovým odvětvím, respektive s technologiemi, které do aut dodává, a Samsung cítí příležitost toho využít.

„Harman perfektně splňuje požadavky Samsungu v rámci technologií, produktů a dalších řešení. Spojení sil je přirozené rozšíření naší samořídící iniciativy, kterou se snažíme čas od času prosazovat. Tato akvizice buduje pevné základy pro růst naší autonomní platformy,“ řekl Oh-Hyun Kwon, CEO Samsungu, v tiskové zprávě.

harman

Produkty od Harmanu by mohly do budoucna korespondovat s displeji, softwary a procesory, na které je firma z Jižní Korei expertem. To vše po tom, co Apple evidentně začal postupně ustupovat od svých smělých plánů na vývoj vlastních samoříditelných vozidel.

Harman navíc očekává, že by se díky tomu jeho příjmy mohly v průběhu 5 let až zdvojnásobit. Po akvizici zároveň vyhoupla cena akcií celé skupiny o více než 22 %.

Foto: BMW, Samsung Presskit

Diskuze (0)

Novinka

Anonym