Podívejte se, jak na nově zvoleného amerického prezidenta reagují technologické osobnosti

Jiří SvobodaJiří Svoboda

trump
0Zobrazit komentáře

Američané si zvolili nového prezidenta. Republikánskému kandidátovi Donaldu J. Trumpovi se vyplatila ostrá kampaň ve které porazil svoji soupeřku, Hilary Clintonovou. Jeho programem rezonovalo množství témat, avšak oblast technologií a vědy mezi nimi nijak zvlášť nevyčnívala. Jaké jsou tedy postoje budoucího prezidenta Spojených států na technologie a internet a jak na něj reagují osobnosti ikonického Silicon Valley?

Mezi stovkami lidí a organizací, do kterých se za posledních pár měsíců opřel, nechyběly ani desítky amerických podnikatelů a influencerů, včetně osobností jako Jeff Bezos z Amazonu, Mark Zuckerberg nebo několikrát zmiňovaný CEO Applu, Tim Cook. V reakci na to se více než 140 investorů, zakladatelů či inovátorů z tech průmyslu, nevyjímaje třeba i Steva Wozniaka, podepsalo pod otevřený dopis, ve kterém vyjadřují svůj nesouhlas s politikou tehdy pouze prezidentského kandidáta.

„Věříme v zemi která podporuje příležitost, kreativitu a rovné podmínky. To Donald Trump ne. (…) On by byl pohromou pro inovace. Jeho vize je proti otevřené výměně myšlenek, svobodnému společenství lidí a produktivnímu spojení s vnějším světem, které je pro naší ekonomiku klíčové,“ píše se mimo jiné v tomto dokumentu z letošního července.

new-macbook-pro-759

Přečtěte si takéPodívejte se, jak vypadají tři nové varianty MacBooku Pro, které Apple včera představilPodívejte se, jak vypadají tři nové varianty MacBooku Pro, které Apple včera představil

Bojkot Applu

V souvislosti s tím, že se Trump zavázal přivést zpět do Spojených států pracovní místa, prohlásil i to, že přinutí Apple, aby začal vyrábět své počítače a iPhony v USA, nikoliv v Číně. Takové výrobky by ale byly o stovky dolarů dražší a přinesly by firmě Tima Cooka i další, například logistické, problémy. V únoru také volal po bojkotu Applu v souvislosti s široce medializovaným případem, kdy odmítl odemknout iPhone střelce ze San Bernandina.

timcook

Co se internetu týče, zpochybnil i princip síťové neutrality, která je určitým garantem necenzurovaného internetového obsahu. Nebránil se ani myšlence zablokovat části internetu, kvůli tomu, že takzvaný Islámský stát používá sociální sítě k verbování nových bojovníků. Přesto, že je sám podnikatelem a dokázal přes tyto nové komunikační kanály získat množství svých voličů, řekl, že „internet a celý počítačový věk je opravdu míchanina“.

Technologický analfabet

Nutno podotknout, že on samotný není úplně znalý v nových technologích, přestože se sám označuje za autoritu moderního byznysu. Jak říká shrnutí na The Next Web, Trump ve vší vážnosti chce, aby armáda USA komunikovala ručně psanými dopisy. V druhé prezidentské debatě také z jeho úst zaznělo, že „kyber“ je velký problém a měli bychom v něm být lepší. Zřejmě tím měl na mysli kybernetickou bezpečnost, jak se ale můžete sami přesvědčit, nevypadá to, že by věděl, o čem mluví:

Není tedy divu, že v oblasti Bay Area neměl ani ve volebním klání velkou podporu. Kalifornie totiž jako celek ze 61 % hlasovala pro demokratickou kandidátku. V částech jako San Francisco, San Jose a okolí činila převaha Clintonové více než 70 %. Konečný výsledek si tak logicky vyžádal reakce i ze strany známějších podnikatelů. Takto se například vyjádřil Aaron Levie, zakladatel konektivní cloudové služby Box a taktéž signatář výše zmíněného otevřeného dopisu:

https://twitter.com/levie/status/796198751110995968

Anil Dash, známý podnikatel a blogger z prostředí kalifornských technologií, se Trumpa nebojí a ve svém postu na Medium vyzývá k tomu, aby se lidé vrátili k práci, která zaručí, aby se toto nestalo znovu.

I přes tyto reakce ty největší osobnosti technologií nereagovaly, včetně těch, na které Trump útočil. Našla se však výjimka. Jedním z mála, který se postavil většinovému názoru svých kolegů a podpořil veřejně Donalda Trumpa, je Peter Thiel, mimo jiné i spoluzakladatel PayPaylu. Ve svém prohlášení napsal, že Trump přes sebou bude mít „úžasně těžký úkol“, protože podle něj je to již dlouho, co se Američané postavili k jejich problémům čelem.

Thiel za své postoje čelí silné kritice a jak ukázal příběh publikovaný serverem Business Insider, nebyl jediný. Anonymní softwarový vývojář pracující pro jednu z velkých firem v Silicon Valley, vypověděl, že od té doby, co projevil podporu Donaldu Trumpovi, se k němu jeho kolegové obrátili zády a začali jím opovrhovat.

13887526768_8dfccd6e24_o

Svůj názor obhajuje tak, že si myslí, že Trump jako prezident umožní Silicon Valley dělat nejlépe to co umí – snít, budovat a nechat politiku jiným, protože sám Trump má v oblasti podnikání letité zkušenosti.

Tesla v problémech?

Jestliže zakladatelé velkých technologických značek na politickou situaci vlastní země nereagují, dostatečně to kompenzuje zájem trhu jako takového. Dolar v prvních hodinách po zvolení ztratil vůči libře i euru o více než 2 %, jednalo se však o pouze krátkodobé výchylky. Ztrácelo i množství velkých jmen, jako Tesla a SolarCity.

Tyto dvě firmy, jejichž spolupráce přinesla na začátku měsíce inovativní solární šindele, ztrácely procentní body z hodnoty akcií kvůli výrokům Trumpa o tom, že globální oteplování je výmysl, že chce omezit finanční podporu na boj proti němu a taktéž kvůli jeho pochybnostech o obnovitelných zdrojích energie. Tesla tak prvotně ztratila 4 %, SolarCity dokonce 5 %, avšak Elon Musk se nechal slyšet, že tato politická změna nevytvoří v jeho businessu velký rozdíl.

Graf vývoje ceny akcií SolarCity

Graf vývoje ceny akcií SolarCity za posledních pět dní

Kapka naděje

Na druhou stranu je mezi sliby nového prezidenta zároveň daňová reforma, která by mnohým začínajícím podnikatelům a startupistům mohla ulehčit život. Zároveň se chystají zásadní změny v imigrační politice, které by mohly usnadnit cestu ke krátkodobým vízum pro neimigranty, mířící do USA za rozvojem svých firem nebo krátkodobou prací.

Foto: Apple, iphonedigital / Flickr, Heisenberg Media / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym