Tržby Applu zaznamenaly od roku 2001 vůbec první meziroční pokles

Filip HouskaFilip Houska

Tim Cook, after Macworld Expo 2009 keynote
0Zobrazit komentáře

Apple, nejhodnotnější společnost světa, zveřejnila své finanční a prodejní výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku firma Tima Cooka zaznamenala mírný pokles. I přesto se však očekává úspěšná budoucnost.

Podle tiskové zprávy, kterou Apple publikoval na svých oficiálních webových stránkách, společnost dosáhla tržeb v hodnotě 46,9 miliard dolarů, 9miliardového čistého zisku a 38procentní hrubé marže. Uvedené údaje se zhruba shodují s tím, co předpovídali analytici.

panoboardtop

Přečtěte si takéPanoBoard: české brýle pro virtuální realitu, které si můžete potisknout vlastním designemPanoBoard: české brýle pro virtuální realitu, které si můžete potisknout vlastním designem

I když CEO Tim Cook podle očekávání uvedl, že se jedná o úspěšné čtvrtletí, za což mohou především nové iPhony 7, hodinky Watch a sféra nabízených služeb, která meziročně vzrostla o rekordních 24 %, tak se oproti stejnému období v roce 2015 jedná o propad. Tržby v minulém roce dosahovaly 51,5 miliard, čistý zisk okupoval hranici 11,1 miliard a hrubá marže byla téměř na 40 procentech.

Propad se s ohledem na stejné čtvrtletí roku 2015 dotkl i prodejů hardwarových produktů. Během Q4 2016 bylo prodáno 45,5 milionu iPhonů (oproti 48 milionům), 9,3 milionu iPadů (oproti 9,9 milionům) a 4,9 milionu Maců (oproti 5,7 milionům). Prodeje chytrých hodinek Watch nejsou již tradičně z konkurenčních důvodů uveřejňovány.

Letošním fiskálním rokem však Apple zaznamenal poněkud negativní milník. Vůbec poprvé od roku 2001 je meziročně v úpadku. I tak však společnost vygenerovala okolo 215,6 miliard dolarů s čistými příjmy o hodnotě 45,7 miliard.

Poměrně slibné jsou i vyhlídky do budoucna, konkrétně do vánočního období, kdy by se měly iPhony 7 spolu s Apple Watch Series 2 začít pořádně prodávat. Přeci jen není tak dávno, kdy byly tyto produkty představeny, tudíž se plnohodnotně nepromítly do vykázaných výsledků z Q4 2016.

foto: Valery Marchive/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym