Přední asijští hráči se chystají pustit do historicky největšího investičního fondu se 100 miliardami dolarů

softbank-pepper-robot
0Zobrazit komentáře

V Asii se pomalu schyluje k dalším zásadním událostem, ze kterých by mohl vzejít jeden z největších investičních fondů v historii. Roli by v tom měli hrát dva přední hráči v podobě japonského tech gigantu SoftBank a oficiálního investičního fondu Saudské Arábie – právě Saudská Arábie chce přesunout dlouhodobé finance do dalších projektů, aby posílila ekonomiku upadající díky nízké ceně ropy.

To dokazuje i to, že v průběhu tohoto roku podnikl fond i největší investici do přepravního startupu Uber ve výši 3,5 miliard dolarů, díky které získal přibližně 5 % v celém startupu. SoftBank naopak zaútočil na další klasické technologické firmy – naposledy například výrobce čipů pro Apple nebo Samsung, Arm Holdings, který koupil za 28,5 miliary dolarů.

moley3

Přečtěte si takéToto je první plně robotická kuchyň, která umí připravit až 2000 různých pokrmůToto je první plně robotická kuchyň, která umí připravit až 2000 různých pokrmů

V příštích 5 letech tak chce arabský fond investovat až 45 miliard dolarů, s připojením SoftBank až do výše dalších 25 miliard. Ideálním cílem by pak podle serveru Reuters bylo dosáhnout až na 100 miliard, s tím, že bude třeba pravděpodobně přizvat dalšího investičního partnera, který se role ujme.

Pro arabský fond byl Uber první ze spekulativních investic do technologického sektoru. Celý fond založený již v roce 1971 by pak podle informací mohl v příštích přibližně 10 letech dosáhnout výše od 160 miliard dolarů až po 2 biliony. Do čeho ovšem budou spojené fondy investovat, to je otázkou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym