Podívejte se na šachy inspirované ságou o Harry Potterovi, které se pohybují bez pomoci rukou

Filip HouskaFilip Houska

play-against-any-remote-opponent-from-across-the-world
0Zobrazit komentáře

Není tradičnější deskové hry, než jakými jsou šachy, jejichž fanoušci se za dlouhé léta postarali o prosazení do profesionálního sportovního odvětví. S růstem internetu však vše začíná dostávat do online podoby. Výjimkou nejsou ani šachy. A právě na tento trend reaguje indický projekt pod názvem Square Off, který chce tuto hru dostat zpět na stoly v zábavné formě.

Na první pohled vypadá Square Off jako klasická dřevěná šachovnice, na které jsou rozmístěny známé figurky. Zdání ale klame. Produkt těží z rostoucích technologií, pomocí kterých je možné hrát ikonickou deskovou hru na dálku s kýmkoliv na světě a přitom vidět skutečné pohyby figurek přímo na šachovnici, nikoliv na mobilních či desktopových zařízení.

rockaway

Přečtěte si takéPražská investiční skupina Rockaway se pouští nového projektu z oblasti přenosu lékařských datPražská investiční skupina Rockaway se pouští nového projektu z oblasti přenosu lékařských dat

Konceptem to připomíná šachovou partii Harryho Pottera a Rona Weasleyho z prvního dílu kultovní ságy stejnojmenného filmu. Na povel se kameny pohnuly na místo, kam dotyčný chtěl. I když to byl pouze film, tvůrci Square Off se v něm patrně inspirovali a přenesli tento nápad na Kickstarter, kde vybrali již přes 59 tisíc eur, tedy takřka 1,6 milionu korun.

you-the-board-and-a-game-of-chess-what-a-beautiful-sunday-morning

Jak to tedy funguje? Jako první je nutné si stáhnout oficiální aplikaci, která je pro multiplayerové hraní nezbytná. Dále si pořídit tuto šachovnici, která stojí 179 euro (cca 4,8 tisíce korun), a vyzvat jakéhokoliv hráče na světě. Dotyčný ani nemusí tuto šachovnici vlastnit – stačí mít pouze nainstalovanou aplikaci. Výrobce také nabízí možnost hraní proti umělé inteligenci. Patrně jako trénink před opravdovou výzvou.

To hlavní se skrývá v technologii

Tím nejzajímavějším je bezesporu použitá technologie. Automatický pohyb figurek je umožněn integrovaným čipem s návazností na mobilní zařízení a dvěma rotačními robotickými pažemi s magnetickou hlavou, které jsou zabudované uvnitř boxu. Možný je i live streaming – lze tak pozorovat herní partii kohokoliv na světě, aniž by musel člověk být před vámi. Všechny dramatické souboje se dají i nahrávat. Mohou tak sloužit jako výukový materiál nebo analýza před dalším kláním.

training-mode

Inteligentní šachovnice Square Off by se měla všem zájemcům dostat do rukou v průběhu příštího roku. Zatím je ve hvězdách, jestli skutečně přenesou zážitky z online hraní zpět na stoly. Potenciál to však zcela bezpochyby má.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym