PanoBoard: české brýle pro virtuální realitu, které si můžete potisknout vlastním designem

Filip HouskaFilip Houska

panoboardtop

Na rostoucí trend virtuální reality, která se postupně dostává do běžných domácností, již dávno nereagují pouze přední technologičtí giganti, ale i menší firmy, s cílem nabídnout dostupný produkt k vyzkoušení nového zážitku. Jednou z nich je i česká společnost TOBEINCO, která stojí za projektem PanoBoard, tedy ručně vyráběnými kartonovými brýlemi s certifikací Google Cardboard.

PanoBoard těží nejen z použití výhradně českých materiálů a jednoduchého složení, ale také ze svého cílového zaměření. Nabízí se jako moderní marketingový nástroj pro sféru byznysu. Kdokoliv si může na míru sestavit poutavý vizuální obsah v podobě 360stupňového videa, virtuální prohlídky různých objektů pomocí služby Google Street View nebo speciální aplikaci (iOS, Android).

GoOutcz_Vojta_Otevrel_a_Vojta_Knyttl

Přečtěte si takéČeský startup GoOut nabízející přehled akcí a nákup vstupenek expanduje do PolskaČeský startup GoOut nabízející přehled akcí a nákup vstupenek expanduje do Polska

To vše v doprovodu personalizovaného vzhledu, kterým lze kartonové brýle potisknout. Každý produkt tak může vypadat přesně dle přání klienta. Brýle PanoBoard se navíc mohou pyšnit certifikací WWGC (Works With Google Cardboard), která hlídá kvalitu výsledného produktu a jeho částí. Nikdo jiný na československém trhu touto certifikací prozatím nedisponuje.

Krása se skrývá v jednoduchosti

Při prvním pohledu na brýle PanoBoard, které lze pořídit již za 319 korun, zaujme jejich minimalistické a jednoduché zpracování. V balení je produkt již prakticky sestaven a po majiteli se vyžaduje jen pár základních kroků k tomu, aby měl brýle připraveny k použití. Výrobce navíc zmiňuje, že by složení nemělo zabrat více než pět vteřin. Produkt přichází s páskem na hlavu, který lze provléct otvorem na straně brýlí a přichytit pomocí suchého zipu, a také s pěnovou výstélkou kolem očí.

2

Velkým benefitem, na kterém si projekt PanoBoard zakládá, je používání stoprocentně českých materiálů od tuzemských dodavatelů, jež jsou pomocí specifických technologických postupů zpracovávány do finální podoby. I díky tomu si brýle vydobyly svoji pozici mezi oficiálně podporovanými produkty Googlem.

K výrobě jako takové se pak využívá pružná a odolná lepenka, která je kašírována v dílnách firmy. Ta je navíc doplněna o tenký nános disperzivního laku za účelem luxusnějšího nádechu.

Technologie dneška i budoucnosti

K vytvoření brýlí určených pro virtuální realitu je nepochybně nutné dbát i na použité čočky. Ty by měly být kvalitní a šetrné vůči očím uživatelů. Na základě toho dává PanoBoard šanci optické technologii PrismaTECH, na které firma spolupracovala s italskými odborníky. Během této spolupráce vznikla soustava čoček s vyšším indexem světelného lomu a 25mm průměrem, jenž zaručuje dostatečně kvalitní obraz bez jakýchkoliv nežádoucích deformací.

Poměrně typickým prvkem na zaběhlých cardboardech byly i magnetické součástky sloužící pro správnou funkčnost celého zařízení. U PanoBoardu žádný magnet ovšem není, a to především z toho důvodu, že aplikace nebudou tento objekt v nejbližší době již podporovat. Namísto toho je k dispozici specifický výřez na prst, pomocí kterého je možná interakce přímo s displejem smartphonu tak, aby byla zachována podpora všech VR aplikací.

V tomto roce se však plánuje uvést i ojedinělé patentované dotykové ovládání založené na konduktivní pásce, která přenáší elektrostatické napětí prstu na displej obrazovky. To zapříčiní, že ani díra na prst nebude v budoucnu třeba. Podle PanoBoardu se má jednat o elegantní řešení, jež žádný jiný výrobce cardboardů na světě nepoužívá.

panoboard_1003_1

České virtuální brýle z kartonu lze na oficiálním internetovém obchodě pořídit ve třech provedeních. Jedná se o PanoBoard Click Boost v černo-tyrkysové barevné kombinaci a o variantu v černo-černém kabátku pod označením Click Loop. Oba modely lze pořídit za 319 korun. Dále se v nabídce vyskytuje i bílá varianta, která však slouží pro zájemce o vlastní potisk.