Nejlevnější služba Uberu v Praze bojuje s taxislužbami snižením jízdného o dalších 15 procent

The Hamptons Lure Uber Top Drivers Amid NYC Slow Summer Weekends
0Zobrazit komentáře

Vypadá to, že česká verze Uberu se chce se svojí nejlevnější službou UberPOP vyrovnat cenám pražské hromadné dopravy. I již tak levnou přepravu, která je podle mnohých díky nedokonalé legislativě na hranici s legalitou, snižuje počínaje dnešním dnem o dalších 15 %. Hlavním důvodem pro to je fakt, že velká část zákazníků využívá Uber pravidelně pro kratší cesty do nebo z práce a snížení ceny by tak znovu mohlo vést i ke snížení počtu aut v hlavní městě.

To se samozřejmě líbí zákazníkům, kteří se nově projedou za 9,9 korun za kilometr a 3 koruny za minutu jízdy se základní nástupní sazbou ve výši 25 korun, kdy minimální jízdné je stanoveno na 55 korun. Právě minimální jízdné se jako jediné zvedlo o 5 korun, jinak je cena za kilometr nižší o 1,1 korun a za minutu o korunu oproti dosavadnímu ceníku.

socialbakers-prague-hq-1

Přečtěte si takéSocialbakers za posledních 5 let ve ztrátě přes půl miliardy korun. Důvodem je rychlý růstSocialbakers za posledních 5 let ve ztrátě přes půl miliardy korun. Důvodem je rychlý růst

Problém naopak může nastat u řidičů, kteří ježdění pro UberPOP díky nízké ceně logicky nemohou považovat za svůj hlavní příjem, a dále bude pokračovat spíše trend občasného ježdění jako přivýdělku – to je pravděpodobně i snaha Uberu. Profesionální řidiči s licencí, kteří mají řízení jako svoji hlavní obživu mohou dále beze změny využívat dražší služby UberBLACK.

surge

Uber ovšem v tiskové zprávě argumentuje tím, že snížením ceny se zvýší i poptávka po řidičích, a tak ti, kteří si tímto způsobem přivydělávají, budou mít vyšší celkový počet zakázek. Z Nových Butovic až na pražské letiště se tak může zákazník dostat již za přibližně 215 korun, což je takřka polovina toho, co by běžně zaplatil u taxislužeb.

Cena až na prvním místě

Při tom se ovšem může objevit i Surge, tedy automatické navyšování ceny jízdného podle aktuální poptávky v lokalitě, který cenu může dorovnat zpět zhruba na původní hladinu. Ze statistiky kromě toho navíc vyplývá, že dojezdový čas pro zákazníka je průměrně okolo 4 minut a 70 % zákazníků jsou přímo Češi. Uber kromě toho nedávno ustál soudní tahanici se sdružením taxikářů, která měla za cíl mu okamžitě zabránit v poskytování služeb.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym