Google tajně pracuje na operačním systému, kterým chce nahradit Android a Chrome OS

Filip HouskaFilip Houska

0814_mp
0Zobrazit komentáře

Spekulace o tom, že technologický gigant z Mountain View pracuje na jistém projektu, který by měl sloučit veškeré jeho operační systémy v jeden, se rojí každým rokem. Na službu GitHub však nyní Google umístil repositář, jenž by mohl tyto spekulace proměnit ve skutečnost. Zveřejnil svůj nový projekt pod názvem Fuchsia s poměrně neobvyklou dokumentací, která odhaluje, že by novinka neměla fungovat na bázi Linuxu.

Nový operační systém od by měl nahradit jeho dosavadní systémy Android a Chrome OS. Proč by se ale Google pouštěl do něčeho, co není poháněno linuxovým jádrem, když jsou všechny jeho operační systémy na tomto kernelu postaveny? Důvodů může být více, ovšem ten nejzásadnější se skrývá v tom, že Linux není vhodným kandidátem pro vestavěné systémy.

A smartphone user shows the Facebook application on his phone in Zenica, in this photo illustration

Přečtěte si takéFacebook začne zobrazovat veškerou reklamu i pro uživatele se zapnutým AdBlockemFacebook začne zobrazovat veškerou reklamu i pro uživatele se zapnutým AdBlockem

Tedy například automobilové palubní desky, GPS navigace či jiná zařízení, která fungují zpravidla jednoúčelově. Způsobuje totiž značné omezení výkonu, a toho se chce Google vyvarovat. I když se na trhu vyskytují vhodné operační systémy pro takové užití (FreeRTOS či ThreadX), tak to podle všeho tvůrce Androidu vezme do svých rukou a přijde s něčím novým. Aplikovat by to mohl i na svém hlasem ovládaném produktu do domácností – Google Home.

0814_2

O novém projektu však příliš mnoho informací zatím není. Údajně by měl být programován v jazyce Dart – doposud ovšem nebyly zveřejněny zdrojové kódy. Jistý náhled do nitra umožňuje zveřejněná dokumentace. Z ní lze vyčíst, že celý systém bude postaven na dvou základních kernelech – LittleKernel (LK) a Magenta. Tato dvě jádra se ve své podstatě liší.

0814_3

LittleKernel cílí na vestavěné (embedded) aplikace v malých systémech a s pomalým procesorem. Oproti tomu Magenta je zaměřena na smartphony a osobní počítače, které jsou poháněny procesorem mnohem rychlejším. Z toho vyplývá, že Google skloubí dva zásadní prvky dohromady a vytvoří systém, který by v budoucnu mohl nahradit jeho platformy jako Android či Chrome OS a nebo půjde cestou Samsungu, kde jeho systém Tizen Samsung využívá pouze pro své chytré televize a hodinky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym