V San Franciscu se otevře první restaurace, kde budou jídlo připravovat pouze roboti

momentummachines
0Zobrazit komentáře

Před 10, možná ještě 5 lety, bychom řekli, že není možné vyrobit systém, který by dokázal sám řídit auto – dnes ho již máme a funguje na obstojné úrovni. Stejně tak bychom byli stále skeptičtí k mechanismu robotů, kteří vykonávají lidskou práci. Ať už ve výrobě nebo třeba ve zdravotnictví, kde provádějí složité zákroky – dnes je to opět možné a nikdo se nad tím zvláštně nepozastavuje.

Co kdyby vám ale robot uvařil a zabalil jídlo, které o několik minut později budete jíst? V San Franciscu tak, jako na jednom z trhů, kde se objevují různé technické novinky na mnoha polích, po restauraci, která má již dýška v ceně, otevře i první restauraci, respektive fast food, který bude nabízet jídlo připravené zcela bez pomoci lidí.

linkedin

Přečtěte si takéMicrosoft potvrzuje nákup profesní sociální sítě LinkedIn za 627 miliard korun v hotovostiMicrosoft potvrzuje nákup profesní sociální sítě LinkedIn za 627 miliard korun v hotovosti

Startup Momentum Machines totiž vymyslel robota, který je schopný během jedné hodiny zpracovat až na 400 hamburgerů – přesněji je schopný nakrájet zeleninu, housku, připravit maso, opéct do potřebného stavu a poté i sestavit a zabalit do předem připravených obalů. To vše s jistou dávkou pravidelnosti, bez nutných pauz nebo nepatřičných výrazů ve tváři.

momentum

V restauraci, která podle serveru TechInsider otevře na 680 Folsom St. v jižnější části města, ovšem budou stále pracovat lidé. Ti budou vykonávat běžnou práci jako je vynášení odpadků, placení lidí, úklid a další administrativu. Pravděpodobně bude k dispozici i člověk, alespoň dočasně, který bude mimo provozu sledovat kvalitu výstupu. Otázkou totiž je – jak sám robot pozná, že je některá surovina nedopatřením zkažená nebo jinak znehodnocená k další přípravě?

momentummachines

Startup má na pomoc se samotnou technologií špičky v oboru, které měly na svědomí práci na projektech pro NASA nebo Teslu. Automatizace restaurací jinak obecně není ničím zvláštním, protože se díky jiným fast foodům objevuje v procesu objednávky, případně doručení jídla. V žádné restauraci ovšem prozatím nepracuje robot – kuchař.

Foto: Momentum Machines

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym