Uber společně s Taxify v Lotyšsku podepsal dohodu o legalizaci privátních řidičů

Filip HouskaFilip Houska

071316
0Zobrazit komentáře

Přepravní startup Uber, který nabízí alternativu k tradičním taxi službám, podepsal v lotyšské Rize důležité memorandum týkající se legalizace privátních řidičů. Díky němu tamní ministerstvo hospodářství přislíbilo, že do konce září tohoto roku připraví novelu zákona, která právě privátní řidiče legalizuje, což by zásadně mohlo zamíchat se situací na tamním trhu.

Kontroverzní Uber je totiž aktuálně pravděpodobně největším strašákem tradičních taxikářů a některých vládních činitelů, kteří ho díky nerespektování tradičních zákonů taxi přepravy zavrhují (například opakovaný ban v Německu), což ovšem neplatí pro běžné uživatele, kteří službu naopak s radostí využívají. A vypadá to, že lotyšské ministerstvo hospodářství se tentokrát přiklonilo právě na stranu příznivců těchto alternativních přepravních služeb.

Pokemon Go hands on

Přečtěte si takéNintendo díky návratu Pokémonů za 2 dny zvýšilo svoji hodnotu o 7 miliard dolarůNintendo díky návratu Pokémonů za 2 dny zvýšilo svoji hodnotu o 7 miliard dolarů

Přiložený dokument, pod který se podepsala i estonská přepravní platforma Taxify, jež rovněž jako Uber působí v České republice, ministerstvo schválilo a do konce září by tak měl být zákon opravdu připraven.

„Velmi si vážíme ochoty lotyšského ministerstva hospodářství, se kterým jsme v posledních týdnech mohli vést velmi konstruktivní dialog. Oceňujeme, že místní státní orgány jsou nakloněny dalšímu rozvoji sdílené ekonomiky a jsme rádi, že jsme se těchto jednání mohli zúčastnit a přivést je ke zdárnému konci,“ sdělil Juris Krüminš, Country Manager Taxify pro Lotyšsko.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace bude vyvíjet v dalších zemích, včetně České republiky, kde Uber už zhruba dva roky působí a kde čelí velké konkurenci v podobě z pohledu taxi přepravy tradičnějších společností jako Liftago, Hopin, TickTack nebo Modrý Anděl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym