Tento startup chce zásobovat svět masem z laboratoře

Michal BenatzkyMichal Benatzky

meat
0Zobrazit komentáře

Představa o mase vyrobeném v laboratoři, tedy bez nutnosti zabíjet živá zvířata může i v dnešní době působit jako sci-fi, které má ke skutečnosti daleko. Startup z Memphisu s názvem Memphis Meats však tvrdí, že to dokáže. Ke stvoření masa, které by teoreticky mohli jíst také vegetariáni stačí vizionářské firmě pouze buňky skotu. Z těch pak v laboratorních podmínkách vypěstuje celou tkáň.

Cesta umělého masa na talíř je navíc podstatně efektivnější, než v případě nám dnes známého masa. V případě produktu společnosti Memphis Meats totiž odpadají obrovské náklady na chov dobytka. Podle CEO odvážného startupu Umy Valetiho navíc bude pro světové zemědělství stále větší problém zvyšující se poptávku po mase uspokojovat. V případě umělé svaloviny navíc zcela odpadá riziko bakteriální kontaminace masa například bakterií E.Coli, tvrdí Tech Insider.

spacex

Přečtěte si takéYouTuber si vytvořil vlastní zmenšeninu rakety Falcon 9 od SpaceX a na videu s ní přistálYouTuber si vytvořil vlastní zmenšeninu rakety Falcon 9 od SpaceX a na videu s ní přistál

K vyprodukování jedné kalorie hovězího masa je navíc zapotřebí 23 kalorií krmiva. Klasická produkce masa je tedy velmi neefektivní. Výroba laboratorního masa přitom probíhá zdánlivě jednoduše. Memphis Meats oddělí co nejkvalitnější kusy masa, které  obsahují buňky se schopností samoobnovy, od zbytku svaloviny. Ty se pak ve sterilních laboratorních podmínkách začnou množit. K vypěstování jedné kalorie masa tak stačí pouze tři kalorie energie.

Ačkoliv v této fázi vývoje je k vypěstování masa potřeba alespoň kousek živé tkáně, podle spoluzakladatele firmy, Veletiho vyřeší Memphis Meats v budoucnu i tento problém. Cena za vypěstování laboratorního masa přitom dramaticky klesá. Zatímco ještě v roce 2013 přišel takto vyrobený burger na 325 tisíc dolarů, o dva roky později už stejný úkon vyšel na pouhých 11 dolarů.

Snímek obrazovky 2016-07-08 v 13.09.37

Diskuze (0)

Novinka

Anonym