Provoz největšího serveru na nelegální sdílení dat je u konce. Jeho vlastník byl zadržen

Jakub KotisJakub Kotis

kickass
0Zobrazit komentáře

Pravidelní návštěvníci jednoho z nejpopulárnějších torrentových serverů se budou muset pro uspokojení své touhy pravděpodobně podívat po alternativních zdrojích. Údajný vlastník serveru Kickass Torrents, který se profiluje jako ten vůbec největší, byl totiž včera zadržen ve jménu ministerstva spravedlnosti Spojených Států a samotný web je již nedostupný.

Artem Vaulin, třicetiletý Ukrajinec, byl zatknut v Polsku a obviněn z porušování autorských práv a praní špinavých peněz, kde mu hrozí až 20 let vězení. Dle vyšetřovatelů šířil chráněný obsah v hodnotě přes 1 miliardu dolarů. Vaulin údajně spoléhal na to, že se servery umístěnými v zemích po celém světě a opakovaným migracím souvisejících domén se vyhne vymáhání práva.

nin

Přečtěte si takéNintendo na podzim vydá zmenšenou verzi legendární konzole NES se 30 zabudovanými hramiNintendo na podzim vydá zmenšenou verzi legendární konzole NES se 30 zabudovanými hrami

Detektivové, kteří jej nakonec vypátrali, si pronajímali reklamní plochu na inkriminovaném webu, což jim pomohlo ke zjištění bankovních účtů společnosti a dostali se tak i k vaulinově e-mailové adrese. Záznamy, které si vyžádali u Apple, jim prozradily transakce daného uživatele v iTunes a IP adresu, ze které byly nákupy na portále provedeny. Stejná IP adresa byla poté zaznamenána při přihlášení na Facebook, pod jehož správou je oficiální stránka Kickass Torrents.

artem

Kromě zatčení Vaulina zabavila vláda Spojených Států i sedm domén patřících společnosti, jako jsou například Kickasstorrents.com, Kastatic.com, Thekat.tv nebo Kat.ph. Ostatní domény Kickassto.co, Kickass.ag, Kickass.cs, Katproxy.is, Thekat.se, Katproxy.cc a Lovekat.org, jsou stále ve vlastnictví serveru, ovšem aktuálně nedostupné.

Desítky milionů uživatelů i miliony dolarů v příjmech

Kickass Torrents byl založen v roce 2008 a stal se nejpopulárnějším serverem pro nelegální sdílení dat. Měsíčně na web zavítalo přes 50 milionů uživatelů, což se projevilo na ročnímu obratu z reklamy, který byl 12-22 milionů dolarů a jeho čisté jmění je odhadováno na 54 milionů dolarů, tedy více než 1,3 miliardy korun. V rámci fanouškovské komunity navíc vznikla kopie Kickass Torrents, která se ho snaží zachránit. Mezitím na několik hodin spadl i další oblíbený server, The Pirate Bay, který se potýká s legálními problémy již několik let a který se možná organizacím opět podaří dostat mimo hru – aspoň na čas.

Celé obvinění v jeho originálním znění si lze pak přečíst v angličtině níže:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym