Eztraty.cz – nový projekt, který přináší chytrou databázi ztrát a nálezů

Michal BenatzkyMichal Benatzky

Snímek obrazovky 2016-07-14 v 14.41.21
0Zobrazit komentáře

Zapomenuté už nemusí znamenat navždy ztracené. Pod tímto heslem se nový český projekt Eztraty.cz snaží přinést evidenci ztracených a zapomenutých předmětů do 21. století. Moderní ztráty a nálezy jsou propojená databáze předmětů nalezených ve spolupracujících institucích, či obcích, kde může kdokoliv nalezenou věc vrátit nebo si prohlédnout databázi a případně se o danou věc také přihlásit.

Eztraty.cz přicházejí mimo jiné také se štítky obsahujícími unikátní kód. Ten lze přilepit na jakoukoliv cennost. V případě ztráty předmětu pak stačí jen do databáze stránky zadat váš jedinečný kód a systém ihned ztracenou věc najde. S nálepkou má také nálezce stoprocentní jistotu, že se jedná o skutečného majitele zapomenutého předmětu.

tesla-1

Přečtěte si takéAutopilot Tesly má kvůli autonehodě na svědomí první obětAutopilot Tesly má kvůli autonehodě na svědomí první obět

V České republice se údajně každý rok vinou roztržitosti, stresu nebo alkoholu ztratí až 120 tisíc věcí, přičemž původnímu majiteli se jich vrátí jen zhruba 10 procent. A právě tato nelichotivá čísla se snaží nový projekt zvýšit. Už v současné době spolupracuje s webem 30 institucí, mezi kterými bychom našli například jablonecký dopravní podnik, město Ústí nad Labem nebo Fakultní nemocnici Motol.

Vkládání a vyhledávání předmětů funguje zdarma. Zpoplatněné jsou však štítky s kódy, které usnadňují identifikaci pravého majitele. Takzvané vrátilky mají také v databázi svou speciální sekci, aby byl proces navrácení předmětu ještě rychlejší. Sada 18 s kódy různých velikostí stojí 80 korun, klíčenka pak vyjde na 149 korun. Po objednání stačí kódy na webu eztraty.cz aktivovat.

ztraty

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym