Apple po Beats Music zvažuje nákup streamovací služby Tidal, založené rapperem Jay-Z

jayz

Rap artist and entertainer Jay-Z performs on stage at the Bryce Jordan Center in front of a sell-out crowd on Friday, Oct. 9. Rock, funk and hip-hop group N.E.R.D opened the performance, with performers Pharrell Williams, J. Cole, Wale and Memphis Bleek joining him on stage.

0Zobrazit komentáře

Streaming hudby a konkurenční souboj je záležitostí několika posledních let. Po nástupu Spotify, které přineslo jednoduché platební podmínky pro autory obsahu i pro předplatitele, vzniklo na trhu hned několik konkurenčních služeb – od Rdio, které v minulém roce ukončilo provoz, Beats Music založené producentem a rapperem Dr. Dre a odprodané Applu za 3 miliardy dolarů, až k Tidalu, který vlastní další rapper, Jay-Z, s cílem poskytnout hudbu v maximální, bezztrátové kvalitě.

I když je to dnes především o souboji služeb Apple Music a Spotify, drží si Tidal své čestné místo se 4,6 miliony placenými předplatiteli v 31 zemích, kde funguje. Mimo to je jeho obsah plně zpracovávaný editory, kteří jej zařazují do speciálních seznamů hudby podle žánrů a přidávají vlastní popis. Stejně jako má Tidal exkluzivní smlouvu s interprety jako Rihanna, Kanye West nebo Beyoncé, díky které prý po vydání nového alba přibylo přes 1 milion nových platících uživatelů.

d

Přečtěte si takéMiliardář Dalibor Dědek prodal 40 procent společnosti JablotronMiliardář Dalibor Dědek prodal 40 procent společnosti Jablotron

A právě exkluzivní partnerství jsou cílem, kterého Apple sám o sobě jen těžko dosáhne, takže podle informací serveru Wall Street Journal projevil zájem o nákup Tidalu jako celé služby. Byla by to tak již druhá akvizice, která by vzešla ze služeb významných hudebníků a která by je posunula vysoko na žebříčcích nejvíce vydělávajících umělců světa.

tidal

Apple by tak zároveň posunul hranici svých aktivních platících uživatelů na takřka 20 milionů, což by bylo jen o 10 milionů méně, než u konkurenčního Spotify. A vezmeme-li v potaz, že má Apple k dispozici více než 220 miliard dolarů v hotovosti k volnému využití, může z toho vzniknout i velmi solidní nabídka pro Jay-Z a jeho společnost.

Tidal ovšem nevznikl přímo v jeho rukou

Je nutno podotknout, že i když se od ledna 2015 Tidal profiluje jako služba vydaná pod Jay-Z a jeho společností Aspiro, nebylo tomu tak vždy. Tidal totiž vznikl již v říjnu 2014 a operoval pouze v USA, Kanadě a UK. A právě začátkem roku 2015 ho odkoupila za 56 milionů dolarů firma Project Panther Ltd., kterou vlastní Jay-Z.

Tidal Launch Event NYC #TIDALforALL

Od té doby přešel celý Tidal kompletní změnou identity a hlavně uzavřením oněch klíčových partnerství, které z něj udělaly exkluzivní službu. Kromě Jay-Z vede službu ale i další přibližně desítka známých umělců, kdy každý z nich výměnou za jistou exkluzivitu dostal i podíl v celé společnosti. Případný prodej by tak nebyl jen úspěchem Jay-Z, ale i dalších jmen, mezi kterými je kromě Beyoncé nebo Rihanny i duo Daft Punk, Nicki Minaj, Madonna nebo třeba J.Cole.

Podla mnoha zdrojů by se pak výše transakce mohla pohybovat v rozmezí 500 milionů dolarů a jedné miliardy.

Foto: Penn State / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym