Muskův projekt OpenAI chce vyvinout robota do vaší domácnosti

Michal BenatzkyMichal Benatzky

5126137767_e38097efd4_b
0Zobrazit komentáře

Koncem loňského roku ohlásil vizionářský podnikatel Elon Musk další ambiciózní projekt. Kromě automobilky Tesla nebo kosmického startupu SpaceX tak geniální miliardář šéfuje spolu se CEO investiční skupiny Y Combinator Samem Altmanem, také neziskové laboratoři OpenAI, která se snaží posunout vývoj umělé inteligence bez negativních komerčních vlivů.

Musk se totiž netají svou obavou, že by pokročilá umělá inteligence mohla v budoucnu ohrozit lidstvo. Hlavním cílem jeho neziskovky nazvané Open AI tak je přispět k výzkumu takové pokročilé umělé inteligence, která bude lidstvu přínosem. Nyní však laboratoř konečně sdělila světu konkrétnější obrysy svých výzkumů.

startupyard_1

Přečtěte si takéPražský StartupYard ztrojnásobil investici pro startupy na 30 tisíc eurPražský StartupYard ztrojnásobil investici pro startupy na 30 tisíc eur

OpenAI, které se může opřít o velmi solidní rozpočet ve výši jedné miliardy dolarů, totiž jak informuje TechInsider, usiluje o stvoření robota do běžné lidské domácnosti. Není tak vyloučeno, že v budoucnosti bude Elon Musk kromě elektromobilů prodávat také roboty pro domácí práce.

Vývoj robota pro domácnost je však pro OpenAI pouze odrazovým můstkem. Stvoření domácího služebníka totiž může být pro laboratoř dobře výpovídajícím testem toho, jako umělá inteligence dokáže provádět běžné lidské úkony. Na základě těchto poznatků se pak může vývoj posunout ještě dále.

Kromě toto se netradiční neziskovka zabývá také výzkumem takzvaných chatbotů, tedy elektronických asistentů, kteří by se svým uživatelem dokázali přirozeně komunikovat.

foto: jurvetson / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym