Češi startují první globální platformu, na které lze v reálném čase obchodovat s uměním

0Zobrazit komentáře

Trh s uměním je mezi startupy relativně neprobádaná oblast – je to především proto, že je velmi komplexní, netransparentní, využívá staré postupy a má jasně vytyčené bariéry vstupu. Přesto se ale jednomu, původně českému, projektu povedlo nastavit úplně nový model obchodování s uměleckými díly. ARTSTAQ, londýnská technologická společnost, před několika měsíci otevřela první burzu s uměním Artex500 založenou na principech kapitálových trhů, umožňující obchodovat online a v reálném čase.

Burzovní platforma propojuje umělecký svět se světem finančním a přináší několik zásadních novinek. Umělci se do platformy dostanou pouze přes galeristy a musí projít přes velmi sofistikovaný ratingový systém. Dle informaci ARTSTAQ ratingem projde pouze 38 % umělců s nějvětším uměleckým potenciálem. Technologie celého hodnocení se nechává patentovat. Pro galeristy i umělce jsou pak navíc všechny služby zdarma.

motejlekskocdopole

Přečtěte si takéMotejlek.com opouští investor Ondřej Tomek. Zpět ho získávají Motejlek a SkočdopoleMotejlek.com opouští investor Ondřej Tomek. Zpět ho získávají Motejlek a Skočdopole

Na straně poptávky, využívají Artex500 především klienti privátního bankovnictví, kteří mají zkušenosti s obchodováním s akciemi, komoditami a dalšími produkty, ale do umění momentálně neinvestovali. Tito klienti na novém burzovním modelu oceňují přístup k otevřeným datům zahrnující aktuální cenu, historickou cenu, možný budoucí vývoj nebo potencionální výnos během určeného období.

artex500-B

Obchodovat pak lze velmi podobně jako na klasické burze s mnoha navazujícími nástroji.

Dle statistik jde o klienty bank ve věku od 28-40 let. Hlavním účelem jejich investice je diverzifikace jejich investičního portfolia do umění, které považují za bezpečnou investici. Více než 89 % z nich nechá nakoupené dílo v depozitu a obratem ho prodává v real-time režimu. Zároveň poskytnou platformě souhlas, aby se nakoupená díla dále vystavovala, což zvyšuje jejich investiční potenciál.

Systém nakupování funguje specifickým způsobem

Umělci a galeristé mají do platformy přístup zdarma a za prodané dílo dostávají 100 % požadované ceny. Stejně tak nakupující mají na burzu bezplatný přístup, podobně jako ke všem analýzám, recenzím a dalším důležitým údajům o obchodování. Business model je založen na tzv „buyers commission“ ve výši 19 %, ze kterých burza platí rating experty a kryje další náklady.

Vzhledem k tomu, že většina investorů nechává dílo v depositu a hned ho zpětně prodává, tak dílo může být během roku prodáno hned několikrát. V tomto ohledu je atraktivita business modelu zřejmá. Z dalšího prodeje dostává automaticky podíl i umělec a galerista, ve výši 3 %, které platí přímo platforma.

artex500-C

Vznik v srdci Evropy

Artstaq jako takový vznikl s původní myšlenkou v Česku, kde ho pomohl rozvinout zakladatel Roman Komárek. Jeho vedení v čele se Slovákem Jozefem Bartou, který působí jako CEO, se ovšem přesunulo do strategické lokality Londýna. V Praze a Brně pak zůstal pouze IT vývoj a provozní operace. V Dubaji vytvořila inovační centrum a své umělecké agenty má od Moskvy po Buenos Aires.

V březnu letošního roku pak společnost obdržela seed investici od LRJ Capital ve výši 250 tisíc dolarů, ze kterých je momentálně financován další růst. Dle informací ARTSTAQ nyní jedná o použití svých technologií na sekundárním trhu s uměním s několika zahraničními subjekty.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym