Apple na WWDC 2016 – shrnutí

Filip HouskaFilip Houska

apple
0Zobrazit komentáře

Tradiční Worldwide Developer Conference (WWDC) se letos konala v kalifornském San Francisku a pro příznivce Applu toho hned představila skutečně dost, jelikož softwarovými novinkami se to jen hemžilo.

Již dopředu bylo zřejmé, že tato vývojářská konference se ponese v duchu změn na čtyřech základních platformách, na kterých cupertinská společnost staví – watchOS, tvOS, OS X a iOS. Předpokládala se i grafická a funkční obměna hudební streamovací služby Apple Music.

Apple Watch s rychlejší odezvou

Kalifornský gigant pro své chytré hodinky Apple Watch představil novou verzi operačního systému pod názvem watchOS 3. Ten se především charakterizuje mnohonásobně rychlejší odezvou při spouštění aplikací, jelikož předchozí verze rychlosti příliš nepobraly.

enern-2

Přečtěte si takéEnern investoval 150 milionů Kč do platformy Docplanner, která provozuje portál ZnámýLékař.czEnern investoval 150 milionů Kč do platformy Docplanner, která provozuje portál ZnámýLékař.cz

Změnou také prošlo celkové rozhraní hodinek. Inspirovalo se platformou iOS a vzalo si z nich důležité prvky v podobě Ovládacího a Oznamovacího centra. Dále si také uživatel může zvolit ciferníky.

Zajímavou funkcí je v novém watchOS 3 také možnost psaní jednotlivých písmen (znaků) přímo na displeji a následné převedení.

Bezplatná aktualizace bude dostupná pro běžné uživatele na podzim tohoto roku.

watchos3

Siri na Apple TV s většími možnostmi

Během konference se také dostalo na operační systém tvOS, jenž běží na Apple TV. Ten sice nepřinesl závratné novinky, ale nezapomněl na oblíbenou hlasovou asistentku Siri, která v rámci nového tvOS například dokáže vyhledávat filmy nejen podle názvu, ale podle i podle tématu a dalších aspektů. I když se její schopnosti rozšířily, tak stále nepodporuje češtinu, což se ve výsledku může ukázat jako obrovská škoda pro české publikum.

Nové platformy tvOS se uživatelé dočkají na podzim letošního roku.

tvos

Přejmenování tradičního OS X a integrace Siri

Svou pozornost si získal i desktopový operační systém OS X, respektive macOS Sierra, který se nyní sbližuje s ostatními jablečnými platformami. Právě tato změna upoutala asi nejvíce.

Vůbec poprvé na desktop přišla také Siri, která se bude snažit ulehčovat uživatelskou práci ve všech možných směrech. I v tomto případě bohužel neumí česky.

Změnou prošla také známá funkce Continuity, a to především z hlediska efektivnějšího kopírování (jakmile uživatel zkopíruje například text na svém iOS zařízení, tak jej může vložit automaticky na Macu) a odemykání přístroje. V rámci odemykání to však funguje jen v případě, že má dotyčný na své ruce Apple Watch, které nový operační systém rozpozná a automaticky desktopové zařízení odemkne.

macOS Sierra oficiálně přijde na podzim jako bezplatná aktualizace.

macos

Hromada nových funkcí pro zařízení iOS

Největší pozornost během letošního vývojářské konference zažívala mobilní platforma iOS s novou verzí iOS 10. Ta nejen nabízí širokou podporu vývojářů třetích stran (například v rámci Siri), ale také několik zajímavých funkcí.

Změna nastane hned na uzamčené obrazovce. Apple svá iOS zařízení s touto verzí zbavuje tradiční funkce „Slide to Unlock“ a nahrazuje ji novinkou „Raise to Wake“, jež zařízení probudí bez nutnosti manuálního dotyku. Obměnu zažily také notifikace, a to především z grafického hlediska.

Mimo vylepšení nativní aplikace Mapy a lepšího organizování fotek se iOS 10 výrazně nabízí vývojářům třetím stran. Ti nyní mohou využívat schopnosti Siri a efektivně s ní spolupracovat.

Obměna, jež v lidech vyvolává smíšené pocity, je v oblasti Zpráv, respektive služby iMessage. Z původní elegantní verze této komunikace se nyní stává poměrný chaos, který je charakterizován různými efekty v rámci tradičních bublin, větších emoji a tak podobně. V tomto případě je inspirace od konkurenčních služeb jako Messengeru či Snapchatu zřejmá.

Uživatelská základna bude o tuto verzi obohacena na podzim tohoto roku.

ios

Přehlednější Apple Music s ultra tučnými fonty

Hudební streamovací služba Apple Music měla potenciál se rozšířit, ovšem vzhledem k svému uživatelskému rozhraní, jenž působilo poněkud nepřehledně, to nebylo příliš snadné.

Nová verze Apple Music staví na jednoduchém vzhledu a logickým seřazením tradičních funkcí, přičemž nechává v pozadí svou sociální službu Connect, která v minulosti úspěchy rozhodně slavit nemohla.

wwdc16

 

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym