Microsoft za 8,4 miliardy prodává Foxconnu divizi klasických telefonů Nokia

Michal BenatzkyMichal Benatzky

b
0Zobrazit komentáře

Zlaté časy finské Nokie, která byla v devadesátých letech považována za neotřesitelného krále průmyslu s mobilními telefony, jsou už dávno pryč. Klenot finského technologického průmyslu je dnes v rukou Microsoftu, který už kdysi slavnou značku udržuje už jen u takzvaných „hloupých“ telefonů, tedy mobilů, které v sobě nemají zabudovaný operační systém. Evropské smartphony jsou totiž po akvizici Microsoftu označovány pouze názvem Lumia.

Kromě smartphonů však Nokia zůstala věrná také výrobě klasických tlačítkových telefonů, které v dnešních dnech nalézají své odbytiště spíše v rozvojových zemích. A právě divizi klasických mobilů se Microsoft údajně chystá prodat. Cena akvizice by se podle serveru The Verge měla pohybovat kolem 350 milionů dolarů (8,43 miliardy korun).

Martin Kasa

Přečtěte si takéPilulka.cz Martina a Petra Kasy začíná v Praze nabízet expresní rozvoz lékůPilulka.cz Martina a Petra Kasy začíná v Praze nabízet expresní rozvoz léků

Zájem o výrobu klasických mobilů má společnost FIH Mobile, která je součástí tchajwanského gigantu Foxconn, dvorního dodavatele Applu. Všech 4500 zaměstnanců bude mít podle vyjádření Microsoftu možnost, přejít pod FIH Mobile a pokračovat tak ve výrobě mobilů. Microsoft se tím pádem bude soustředit už pouze na vývoj a prodej vlastních chytrých telefonů, fungujicích na operačním systému Windows 10.

Práva pro název Nokia však zůstávají ve Finsku. Bude je totiž držet finská společnost HMD, která konkrétně do roku 2024 získala práva na tradiční název a vzhled mobilů. Nokia by se pak v nových rukou měla pokusit také o výrobu smartphonů, které budou osazeny operačním systémem Android.

Foto: Microsoft

Diskuze (0)

Novinka

Anonym