Francouzský miliardář investuje miliardy do bezplatné školy pro vývojáře v Silicon Valley

42-1
0Zobrazit komentáře

V roce 2013 založil francouzský podnikatel, Xavier Niel, spolu s několika dalšími partnery a prvními 70 miliony dolarů v zádech, speciální školu s názvem „42„, která v Paříži slouží ke vzdělávání budoucích kodérů, softwarových inženýrů a podnikatelů. Co je ovšem o to zajímavější je fakt, že se na škole neplatí žádné školné a nevyučují tam fyzicky žádní učitelé.

Vše probíhá formou docházky do speciálně vybavených, nonstop běžících učeben, kde jsou na připravených počítačích jednotlivé lekce, kterými studenti prochází a poté pracují ve skupinách na speciálních úkolech. Nyní se Xavier, který si během podnikání v technologiích vydělal přibližně 8,1 miliardy dolarů, a který mimochodem nikdy nedokončil střední školu, rozhodl investovat přes 100 milionů dolarů, tedy asi 2,4 miliardy korun, do otevření další školy v Silicon Valley. Ta má být v příštích 5 letech domovem až pro 10 tisíc studentů – samozřejmě bez poplatku.

josef-prusa

Přečtěte si takéČeský výrobce 3D tiskáren Prusa Research představil novou tiskárnu a také posilu z FoxconnuČeský výrobce 3D tiskáren Prusa Research představil novou tiskárnu a také posilu z Foxconnu

Kromě peněz a podnikatele, který získal své jmění ve své firmě s názvem Free, nabízející internetové připojení, má za sebou i spoustu podporovatelů – od Evana Spiegela ze Snapchatu, přes Jacka Dorseyho z Twitteru, až po zakladatele Slacku – Stewarta Butterfielda – ti pravděpodobně mimo další podpory využijí studenty, kteří absolvují 3-5 letý program ve „42“ jako své budoucí zaměstnance.

Požadavky jsou navíc vcelku prosté – není třeba žádný titul, ani dokončená střední škola – stejně tak studenti na konci nezískají žádné formální potvrzení o dokončení studia. Přihlásit se může kdokoliv od 18 do 30 let věku, kdo se během speciálního úvodního měsíce, ve kterém je třeba zvládnout náročné úkoly ve 100hodinových „pracovních“ týdnech, ukáže schopným.

Škola by se měla objevit v kalifornském Fremontu a kromě jiného nabídne i internátní prostory pro 300 až 600 studentů. Zájem se očekává obrovský, podle VentureBeat se během 3 let v Paříži přihlásilo přes 200 tisíc studentů a 2500 prozatím dokončilo program.

42-3
42-2
42-5
xav
Xavier Niel

Diskuze (0)

Novinka

Anonym