Tomáš Jasovský o tom, jak vznikl pražský projekt InVision Labs, stamilionového startupu InVision

0Zobrazit komentáře

Snad každý designer nebo i mnoho klientů spolupracujících s nimi někdy slyšelo o nástroji jménem InVision. Ten slouží především k prototypování, komentování a verzování jednotlivých fází procesu tvorby designu a pokročilé komunikaci s klientem v rámci jednoduchého webového rozhraní. A právě v tomto startupu pracuje i slovenský designer Tomáš Jasovský.

Není ovšem na pozici běžného designera, ale díky dlouhodobé spolupráci s Clarkem Valbergem, jedním ze spoluzakladatelů, se dostal až k vytvoření unikátního spojení několika designerů a developerů, kteří mají za úkol vytvářet nové koncepty pro experimenty navazující na hlavní nástroj – s názvem InVision Labs. Tam mimo jiné vzniklo i rozšíření pro rostoucí grafický nástroj konkurující těm od Adobe, Sketch, s názvem InVision Craft. O něm a dalších věcech už poví víc přímo Tomáš.

rohlik

Přečtěte si takéRozvozová služba Rohlik.cz zavádí novou funkci, která ušetří stovky korun na nákupechRozvozová služba Rohlik.cz zavádí novou funkci, která ušetří stovky korun na nákupech

I když tě hodně, převážně designerů a developerů, bude znát. Mohl by ses na úvod trochu představit a říct, co vlastně děláš a co tě k tomu dovedlo?

Už nějaký ten rok jsem designer – odešel jsem z vysoké školy produktového designu, tuším v roce 2011, abych zkusil práci v Zaraguza Digital, odkud jsem přešel do Bubble v Praze. Určitě skvělá zkušenost. Každému designerovi doporučuju, aby si prošel hektickým pracovním režimem v agentuře, alespoň na čas. A zhruba v té době se to pěkně rozběhlo. Přišly vlastní projekty, o kterých se rozepíši níže a skvěle se dařilo.

To vše zhruba do září 2014, kdy jsme s přítelkyní prodali vše, co jsme v Praze měli a vydali se cestovat po světě, při čemž se mi podařilo udržet práci na dálku jako full-time Product Designer pro startup Pond5.com. Teď už jsem v Praze znovu a pouštím se do nové výzvy – InVision Labs.

dusko

Co tě motivovalo k rozhodnutí se vším tu praštit a vyrazit cestovat a pracovat nezávisle kdekoliv na světě?

Už delší dobu jsem měl z Prahy takovou menší ponorkovou nemoc. Jednoho dne jsme s několika kamarády (David Stefanides a Peter Fabor) dali dohromady první TheTechBeach.com – redesign produktu během jednoho měsíce, kde mezitím jen surfuješ, piješ pivo a odpočíváš na Kanárských ostrovech. Byla to skvělá příležitost nastartovat to naše „nomádské“ dobrodružství. A že to zabralo hodně přesvědčování u přítelkyně, aby na to kývla. Nakonec nelitovala.

Momentálně jsi součástí týmu startupu InVision. Co tě k přesunu z Pond5 do InVision motivovalo?

InVision je nyní takříkajíc úplná bomba v designovém světě. Věřím, že většina z lidí, kteří s tímto nástrojem měla tu čest, se vždy těší na to, až jim v e-mailové schránce přistane e-mail s předmětem „Clark from InVision“ (designer a zakladatel InVision). Je to prostě tak zaběhnuté a takový drive tu předtím v podobném segmentu nikdo neměl.

Každý měsíc spouštíme nové projekty, které bodují na ProductHunt nebo DesignerNews, akvizice, pravidelné posty na blogu. Motivoval mě právě ten drive, který do toho celý tým dává, a přitom jsou to produkty, které jdou vidět a používají je miliony uživatelů po celém světě.

Jaká je tvoje role v InVision Labs, kterou máš nyní v rámci Česka na starosti. Co je vaším konkrétním cílem, řekněme pro tento a příští rok?

Co je možná ještě zajímavé zmínit je fakt, že jsem kdysi do InVision nenastoupil na žádnou konkrétní pozici. S Clarkem se známe zhruba rok a už tehdy jsme se začali bavit o myšlence Labs – tedy hvězdného týmu, který dostane prostor a finance na to, aby experimentoval a snažil se pomoci designerům a developerům s jejich workflow.

To si samozřejmě žádalo spoustu pitchů, telefonátů, prototypů a popravdě trvalo to takřka půl roku, než jsem opravdu dostal zelenou na vybudování takového týmu. A s tím spojenou pozici Lead Product Manager v InVision Labs. Cílem bylo vybudovat v rámci pražských kanceláří Labs jakýsi hub-inkubátor pro designery a developery, které baví pracovat na experimentech a nebojí se k nám přidat, i když jsou ze všech možných zemí. Kromě samotných produktů máme ambice i na pořádání designových eventů, meetupů a všemožných hackatonů.

labs

Nedávno jste, ve stejný den jako Adobe svůj nový nástroj Adobe XD, vydali InVision Craft. Co to je, jak konkrétně by to mělo designerům pomoci v práci a jaké jsou hlavní rozdíly mezi tím a Adobe XD?

Craft je vlastně náš první produkt pod taktovkou InVision Labs. Je to balík několika pluginů zdarma pro Sketch a Photoshop, které pomáhají designerům značně urychlit jejich práci. Jako první jsme reálně přinešli možnost mít UI na pluginy do Sketche, což si vzal na starosti Tomáš Hanáček z našeho týmu.

Craft umožňuje pracovat rychle a efektivně s reálnými daty v již zaběhnutých grafických nástrojích. Hlavním rozdílem je tak především možnost využití nástroje zdarma a také implementace do nástrojů, na které jsou běžně designeři zvyklí. V souvislosti s tím si InVision nedávno pořídil startup SilverFlows, který by měl dále pomoci k rozvoji a vývoji nových rozšíření pro Craft.

Náš hlavní cíl je momentálně co nejpříjemnější propojení tří nástrojů – InVision, navazujícího Craftu a grafického nástroje Sketch, který si v posledních letech získává stále více na popularitě a vlastně z něj částečně i Adobe Comet, nyní tedy již XD, vychází.

Kolik lidí si vlastně Craft stáhlo a nyní pravidelně používá? Nástroj je kompletně zdarma?

Nástroj je zcela zdarma. Momentálně jsme přesáhli hranici 100 tisíc unikátních uživatelů, kteří si Craft stáhli a alespoň jednou využili. Denně pak přibývá několik tisíc dalších designerů, kteří si na nástroj postupně zvykají. Jsme ale teprve v druhém měsíci po spuštění :).

Chystáte v InVision Labs i nějaké placené produkty nebo jde spíše o experimenty vydávané zdarma?

Projekty pod Labs by měly být převážně zdarma, případně propojené přímo s účtem na InVision, který může být jak bezplatný, tak placený a podle toho by se přiděloval i k jednotlivým nástrojům přístup. Uvidíme, experimentujeme.

craft-introduction-dribbble-fnl

Kolik lidí nyní pracuje v InVision Labs v Praze? Hledáte případně někoho dalšího?

Momentálně jsem tu pouze já a 3 developeři – Tomáš Hanáček, Patrik Holčák a Jan Šedivý. Všichni přišli ze zázemí tvorby pluginů a nástrojů pro designery. Tento měsíc by se k nám měli připojit další dva.

Jakou hlavní motivaci vidíš v práci pro InVision, která by měla lidi do experimentálního týmu přivést?

Proč se k nám přidat? Ono najít slušnou práci ve startupu, který má takový vliv na design komunitu ve světě, se tady z Prahy hledá jen velmi obtížně. Bez toho, aby měl ten daný člověk tunu zkušeností s prací pro americké startupy, měl plynulou angličtinu a byl ochotný se dříve či později přestěhovat do USA, se ten okruh ještě zúžuje.

Přesně to chceme přinést přímo do Prahy. Pracovat mezi Evropany, mít zdroje na experimentování a prostor pro vlastní nápady, mimo více než zajímavého platu, který vychází ze západních poměrů, to pro mě osobně znamená dream job.

Zmínil jsi také, že se z menší kanceláře chystáte do větších prostor. Kolik lidí tu chcete nabrat a jak budou nové prostory vypadat?

Momentálně máme dočasný, menší office, ve kterém jsme čtyři a intenzivně řešíme přechod do větších prostor. Plánem je tu mít minimálně 10 až 15 lidí, kteří budou sloužit jako jádro týmu v tak trochu „hipster“ prostorách, ve kterých kromě práce chceme zahajovat i nejrůznější akce. A pokud to vše půjde podle plánů, budeme úměrně tomu růst.

Mimo Labs. Jak je na tom momentálně samotný InVision? Kolik má služba platících individuálů, uživatelů zdarma či velkých firemních klientů?

Co můžu říct je asi jen to, že máme více než 1,8 milionů designerů z firem jako Evernote, Netflix, Twitter nebo Salesforce.

Plánuješ se po stabilizaci Labs v Praze připojit k americké části týmu nebo máš jiné plány?

Rád bych se s přítelkyní přestěhoval do New Yorku, uvidíme ale, jak se nakonec věci vyvinou. Momentálně věnujeme všechen čas InVision Labs a snad to časem nebudu muset řešit přímo z Prahy.

labs

Na jakých dalších projektech pracuješ, mimo InVision? Máš vlastní projekty, které tě dokážou uživit?

Upřímně momentálně nestíhám ani chodit venčit psa. Ale až do tohoto a minulého roku toho bylo opravdu hodně, co generovalo nějaký pravidelný příjem. S několika kluky máme projekt Mockuuups.com, který úspěšně funguje. S přítelkyní jsme spustili travel aplikaci FailPop.com, ručně vyráběné peněženky MadeInDays.com a momentálně si hraju s vlastním brandem Cold Brew Coffee.

Je něco, co bys rád vzkázal čtenářům CC?

Určitě minimálně dvě věci. Jakmile doladíme nový office, což by se mohlo podařit ještě během léta, stavte se na pivo a pokecat o designu! A mimo to bych doporučoval sledovat pravidelné e-maily „Clark from InVision“, protože v nejbližších týdnech chystáme několik zajímavých novinek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym