Příjmy hudebních streamovacích služeb poprvé překonaly příjmy z online stahování

Michal BenatzkyMichal Benatzky

spotify
0Zobrazit komentáře

Rok 2015 se zapíše do dějin hudebního průmyslu. Loňský rok byl totiž prvním rokem v historii, kdy platby hudebních streamovacích služeb jako Spotify, Apple Music nebo Pandora tvořily poprvé v historii největší část příjmů pro hudební vydavatelství. Streamovací platformy, které nejčastěji fungují na předplatitelském principu, tak v dnešních dnech vydělávají hudebním vydavatelstvím více peněz než ostatní online či klasické služby pro prodej hudby.

Příjmy ze streamovacích služeb tak loni tvořily ve Spojených státech 34,3 procent všech příjmů, které hudební vydavatelství přijaly. Starší koncept online stahování si však z tohoto koláče stále dokázal ukrojit celých 34 %, rozdíl je tak zatím jen minimální. Nikdo však nepředpokládá, že by se měl tento trend v následujících letech měnit. Je tak velmi pravděpodobné, že příjmy od streamovacích služeb budou na úkor legálního stahování dál stoupat.

rohlik

Přečtěte si takéRozvozová služba Rohlik.cz zavádí novou funkci, která ušetří stovky korun na nákupechRozvozová služba Rohlik.cz zavádí novou funkci, která ušetří stovky korun na nákupech

Zprávu o novém trendu v hudebním průmyslu zveřejnila jako první organizace RIAA, která toto odvětví monitoruje, informuje server Tech Insider.  Tato novinka je tak dalším potvrzením předpokladů, podle kterých jsou tradiční online hudební služby jako iTunes na postupném ústupu. Ostatně také proto Apple už loni představil streamovací platformu Apple Music, která iTunes postupně vytlačuje.

Graf: RIAA

screen shot 2016-03-22 at 4.40.34 pm.png

Diskuze (0)

Novinka

Anonym