Tenhle startup vyrábí letadlo, díky kterému se dostanete kamkoliv téměř 3x rychleji

Boom Flying
0Zobrazit komentáře

I nejnovější modely letadel pro běžné aerolinky, jako třeba Boeing 787 Dreamliner, se i přes pokročilou technologii nedokážou dostat na zásadně nižší čas letu, než bychom si všichni přáli. Bylo tu několik nápadů na to, jak situaci řešit, ale žádný z nich nakonec nevyšel. To teď chce změnit americký startup Boom, který vytváří nadzvukové letadlo, schopné dostat se kamkoliv za zhruba 2,6x nižší čas!

Toho je docíleno rychlostí mach 2,2, přesněji 2335 kilometrů za hodinu, tedy skoro třínásobné rychlosti než běžná letadla. Díky tomu se budou moci pasažéři dostat například z Londýna do New Yorku za 3,5 hodiny místo běžných 7 hodin nebo z Los Angeles do Sydney za 6 hodin, místo klasických patnácti.

hyperloop2

Přečtěte si takéPrvní Hyperloop Elona Muska možná vyroste v Evropě. Z Bratislavy do Vídně se dostanete za 8 minutPrvní Hyperloop Elona Muska možná vyroste v Evropě. Z Bratislavy do Vídně se dostanete za 8 minut

To vše za ceny srovnatelné s business class. Například zpáteční letenka z Londýna do New Yorku nebo naopak by neměla přesáhnout 5000 dolarů, tedy asi 121 tisíc korun. Vezmeme-li v potaz časovou úsporu a možnost cestování tam i zpět, včetně vyřízení všeho potřebného, v jeden den, jde o neuvěřitelnou hodnotu.

Startup navíc dnes potvrdil spolupráci se společností Virgin Richarda Bransona, která se vývoji podobné technologie věnuje několik let, především ve spojení se svými speciálními raketoplány, které za dostupnou cenu dopraví „běžné“ lidi do vesmíru. A i když je zatím startup v začátcích, získal od Virginu objednávku za 2 miliardy dolarů na 10 kusů letadel.

Boom at Heathrow

15 dalších kusů si podle 11 členného týmu objednala jedna z evropských aerolinek za další zhruba 3 miliardy dolarů. Virgin se navíc přislíbil k tomu, že v rámci testování svého raketoplánu bude schopen otestovat i tyto nové, nadzvukové letouny. Boom má před sebou tedy pěkný kus práce, na který prozatím získal investici z Y Combinatoru, od Eight Partners nebo Seraph Group – očekává se, že by zájem o projekt mohl projevit i Elon Musk, který nad letadly několikrát uvažoval.

První letadlo by se pak mělo objevit ve vzduchu zhruba v posledním kvartálu příštího roku.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym