Terrafugia: technologická společnost, která chce do 10 let začít prodávat létající auto

Michal BenatzkyMichal Benatzky

terra
0Zobrazit komentáře

Dva studenti aeronautiky a astronautiky na vyhlášené univerzitě MIT, založili v roce 2006 společnost, která si dala velmi smělý cíl. Jejich projekt Terrafugia se totiž zabývá výzkumem a vývojem létajících automobilů. Nyní netradiční automobilka tvrdí, že během deseti let bude schopna uvést na trh létající automobil s hybridním pohonem, který navíc bude moci vzlétat i přistávat vertikálně.

První obojživelník byl dokončen už v roce 2014, zatím ale působí spíše jako letadlo se skládacími křídly. Transition má konvenční pohon a dokáže letět rychlostí až 160 km/h a to až na vzdálenost 640 kilometrů. Na provoz tohoto vozítka pak potřebujete běžnou licenci pro sportovní letadla.

Jakub Havrlant – Praha – 17.6.2014

Přečtěte si takéPotvrzeno! České Rockaway za více než 5 miliard korun kupuje Mall a HeurekuPotvrzeno! České Rockaway za více než 5 miliard korun kupuje Mall a Heureku

Druhý model, který by se v běžném provozu mohl objevit do 10 let, už však opravdu plánuje změnit pravidla hry. Létající automobil s označením TF-X totiž v ideálním případě dokáže létat i jezdit autonomně, tedy bez zásahu řidiče/pilota do řízení. Jako auto by se budoucí majitel hybridu TF-X pak mohl těšit dojezdu přesahujícího 800 kilometrů.

I přes funkci autonomního létání by však budoucí majitelé měli podle předpokladů projít základním výcvikem aby dokázali například správně odhadnout, kde s letadlem přistát, respektive vzletět, informuje Tech Insider.

Terrafugia TF-X by měla být hotová někdy mezi roky 2023 až 2025, na termínu uvedení do reálného provozu však bude záležet zejména na úřadu pro letectví, který bude muset pro podobné stroje zavést pravidla pro bezpečný provoz. Už v dnešních dnech však Terrafugia dostala povolení pro venkovní testování prvním prototypů.

we-are-in-a-position-to-theoretically-bring-a-product-like-this-to-the-market-in-2023-to-2025-dietrich-said-if-thats-achievable-will-depend-a-lot-on-how-conversations-evolve-with-the-faa simply-enter-your-desired-location-and-the-car-will-fly-entirely-on-its-own

terra-5
TF-X

but-terrafugia-is-turning-most-of-its-attention-to-its-next-model-the-tf-x-the-tf-x-will-take-off-fly-and-land-autonomously
terra

Foto: Terrafugia

Diskuze (0)

Novinka

Anonym