Jaké to je mít kancelář v miliardovém startupovém coworkingu WeWork?

0Zobrazit komentáře

Když jsme před dvěma lety zakládali spolu s několika lidmi z celého světa náš nový HR startup : StartMonday, úplně jsme si nedokázali představit, co všechno nás během prvních pár měsíců čeká —výhra nad 400 ostatními účastníky v Startupbootcamp E-commerce Acceleratoru, následné stěhování celého týmu do centra Amsterdamu a hrůzné zjištění, že 4 měsíce pohodlí v jejich prostorech skončí rychleji, než startupy stíhají utrácet peníze investorů.

Po stěhování po různých undergroundových prostorech, které byly sice přesnou definicí “startup spirit”, ale kde byly večerní teploty tak nízko, že nám mrzly ruce ke klávesnici, jsme nakonec, vcelku náhodou, našli naše vysněné místo v jednom z nejzajímavějších coworkingů současnosti, kterým je WeWork. Ten má v současnosti coworkingové prostory/campusy v desítkách měst po celém světě a hned dva z nich se nacházejí právě i v nizozemském Amsterdamu.

Každý začínající, byť sebemenší startup, řeší totožné problémy — jak zajistit finance, fungující tým, jak se dostat do povědomí uživatelů a investorů. List samotný by vystačil na hodiny povídání. Existují však jednoduché způsoby, jak si alespoň některé věci ulehčit — třeba dobrým výběrem místa ze kterého člověk vytvoří svého nového jednorožce.

20150319-Congress-interiors-9

Přečtěte si takéTenhle oblíbený coworkingový startup je nyní oceněn na 10 miliard dolarůTenhle oblíbený coworkingový startup je nyní oceněn na 10 miliard dolarů

Najít něco vhodného pro nově vznikající startup není ani v nejmenším snadná záležitost. Obecně by mělo splňovat alespoň tyto základní kritéria:

  • Celý tým je spolu na jednom místě
  • V blízkosti jsou všechny základní služby
  • Nachází se ve strategické lokalitě — hlavně kvůli šetření času
  • V ideálním případě je i dostatečně reprezentativní

V praxi to znamená, že zakladatelům bez větších počátečních investic zbývají pouze 2 možnosti — poohlédnout se po normálním bytě, nebo využít služeb nějakého z coworkingových center.

WeWork — talent kam se člověk podívá

Když v roce 2010 otevíral WeWork svou první kancelář v New Yorku, jen málokdo si dokázal představit že by bylo možné v tomto odvětví cokoliv změnit nebo inovovat. Z principu naprosto jednoduchá myšlenka spojit talentované lidi s ostatními, přidat pár výhod které jsou “in”, nastavit přijatelné ceny a hlavně expandovat po celém světě se ale nakonec ukázala jako naprosto revoluční — a nynější 10 miliardová valuace v dolarech tomu jistě odpovídá.

Čím je tedy WeWork pro spoustu lidí tak zajímavý? V prvé řadě, kromě firem (povětšinou startupů) zde najdeme i spoustu freelancerů ze všech odvětví — převážně technicky zaměřených, vyjímkou ale nejsou ani právníci, manažeři…tato “nabídka” je zkrátka opravdu pestrá.

Protože je v dnešní době úspěšný prakticky bez vyjímky jen ten s nejlepšími kontakty, možnost jednoduchého seznámení se stejně smýšlejícími lidmi je většinou naprosto dostatečným impulsem, aby člověk služeb WeWork využil.

Pro začínající startupy je tento talent pool také zcela ideálním místem na získání služeb za které by jinde zaplatili mnohonásobně více — většinou takové, které nejsou potřeba dlouhodobě a kde se full-time zaměstnanec nevyplatí (například právní služby).

wework-2

Maličkosti, které potěší

Lidé se stávají stále náročnějšími a proto se společnosti musí snažit odlišit od ostatních. WeWork razí cestu, kterou ukázaly světu velké společnosti jako Google a Facebook — že práce může být zábavou, pokud je k tomu prostředí přizpůsobené.

Ve většině ze současných více než sedmdesáti míst různě po světě tak najdeme vše od pingpongových a kulečníkových stolů, posiloven, odpočinkových místností, kuchyněk s možností uvařit si kávu nebo čaj.. Samozřejmostí jsou také oddělené místnosti na telefonování a konference, které se dají předem rezervovat přes oficiální mobilní aplikaci.

Mobilní aplikace WeWork, do které člověk dostane přístup ve chvíli zaplacení svého členství, je obecně velmi zajímavým, byť lehce zmateným počinem. Původně informační aplikace a rezervační systém pro různé druhy služeb, které WeWork nabízí, se nyní orientuje převážně na budování sociální sítě profesionálů.

V praxi to však znamená, že téměř denně dostane člověk zprávy od lidí nabízející své služby celé síti a byť se dá tato možnost vypnout, nedá se doporučit — je pak totiž snadné přehlédnout ty zajímavé a podstatné. Je otázkou, zda a jak se tato situace změní s rostoucím počtem lokalit které nabízí a které se chystá otevřít.

Z ostatních služeb WeWork nabízí většinou také pomoc se stěhováním do dané oblasti, sociální a zdravotní pojištění (vhodné hlavně pro startupy, dobrý plán může ušetřit opravdu spoustu peněz) a také specifické služby pro dané místo — například rozvozy jídla, stříhání vlasů a další.

Networking

Každý WeWork nezávislé na sobě pořádá několik desítek eventů měsíčně, vedené většinou odborníky z daných oborů nebo jednotlivými startupy.

Tyto eventy jsou skvělá příležitost k sbírání kontaktů všeho druhu, ale někdy také k získání značných bonusů — jako například kredity a subscriptions zdarma do nově vznikajících produktů, možnost účastnit se uzavřených betatestů a podobné. V neposlední řadě je to také skvělá možnost jak získat informace o potenciální konkurenci — nejednou se stává, že event vede společnost, která se angažuje ve stejném oboru.

Achillova pata čechů, zdarma

Český národ je obecně známý svou láskou k pivu. WeWork nabízí každému ze svých pravidelných návštěvníků neomezené množství piva (v Amsterdamu je možné na čepu najít Heineken a také podle týdenní nabídky některé z druhů tmavých piv).

Když člověk poprvé slyší “free beer”, okamžitě si představí obrovské párty a prázdné sudy, k překvapení všech to je ale úplně naopak — byť je možné si přijít v kteroukoliv denní nebo noční hodinu, většina lidí čeká až na čtvrtou, pátou hodinu odpolední kdy se postupně vystřídají všichni zúčastnění, dají si jeden nebo dva kousky (a to ještě malé), vymění novinky, nápady a slova podpory a jdou pokračovat v práci. Startup nálada je tady znát a pokud člověk hledá inspiraci a prostředí které jej dokáže motivovat, pak si asi nejde představit cokoliv lepšího.

we-work-a-5

Za kvalitu se platí

Nic na světě není zadarmo a u kvalitních věcí to platí dvojnásob — byť WeWork není na světové poměry vůbec drahý, cena 450$ / měsíc v případě jednotlivců a v řádech tisíců dolarů měsíčně v případě větších společností a startupů může potenciální zákazníky odradit. I tak je problémem najít spíše volné místo, protože zájemců je opravdu hodně.

Za výše zmíněné však dostanete své vlastní, krásné, většinou prosklené pracovní místo v některé z úžasných lokalit velkých měst. Důležité je také poznamenat, že spolu s členstvím dostane člověk přístup do většiny WeWork offices po světě, což je výhodné hlavně pro freelancery pracující se zahraničními klienty — jednoduše si dopředu zabookujete místo na daný den, a můžete jej využívat.

Všude dobře, ve WeWork téměř nejlépe

Ať už je člověk na volné noze nebo součástí jakéhokoliv startupu, WeWork je místo, které by měl navštívit alespoň jednou za život. Atmosféra, která na těchto unikátních místech panuje se při běžné kancelářské práci příliš nevidí, a začínajícím společnostem může jedině pomoci. Stejně tak síť profesionálů, kterou nabízí, se rozrůstá každým dnem a velmi často bližší seznámení vede k společné spolupráci, nebo minimálně dobrému kontaktu do budoucna.

Pokud se do WeWork vydáte, určitě se nebojte vyzkoušet vše, co nabízí. Zamilujete si jej.

wework-a-1

we-work-3 we-work-5

wework-10
foto: Officelovin.com – Lauren Kallen

Diskuze (0)

Novinka

Anonym