Odvrácená strana internetu má svůj první anonymní zpravodajský server

propublicator
0Zobrazit komentáře

Ještě nedávno byl internet jedinou věcí, která běžného uživatele napadla ve spojistosti s vyhledáváním, prací, prodejem nebo nákupem online. Tím, jak se ale síť rozšířila takřka do každé třetí domácnosti nastal problém s anonymitou, která je na internetu nulová a čím dál více lidí si to konečně začalo uvědomovat. Hledali proto možnost, jak sami sebe na síti schovat.

To se jim povedlo hned několikrát a v relativní rovině si to dnes může vyzkoušet každý, například prostřednictvím sítě Tor, která funguje jako takový druhý anonymní internet, pomocí vlastního protokolu, který přeposílá data přes několik šifrovaných serverů k cílovému uživateli a tím se snaží v maximální možné míře znemožnit identifikaci daného člověka.

4449431170_c938730c72_b

Přečtěte si takéDíky tomuto modemu se již brzy a bez větších investic dočkáme superrychlého internetuDíky tomuto modemu se již brzy a bez větších investic dočkáme superrychlého internetu

Tahle síť si získala během posledních zhruba 2 let na oblibě kvůli mnoha věcem, a pro svojí relativní bezpečnost si na ní nachází útočiště ilegální i zcela legální projekty, které jen nebaví legislativa nebo omezení ve vlastní zemi. Zpravodajská organizace ProPublica tak spustila na síti Tor vlastní zpravodajský anonymní server, který by měl fungovat zcela bez zábran a omezení. Informovat by měl například bez cenzury i o dění v Číně, kde jsou běžné noviny značně upraveny do idealizované nebo lživé podoby.

Mohly by se objevit i podobné informace, jaké ještě donedávna publikoval server WikiLeaks, který se zaměřoval na vládní a jinak citlivé dokumenty, dostupné pro všechny. Zároveň nebude možné zjistit, co si kteří uživatelé přímo prohlížejí a tím získat nějaká citlivá data. Chtějí tím zároveň změnit obecně ponětí uživatelů o tom, že jsou na Tor síti jen a pouze stránky s ilegálním obsahem.

Tor je po dlouhé roky svého fungování známý hned díky několika zásadním věcem. Za prvé přidal zásadně na vzniku a rozšíření dnes nejpopulárnější kryptoměny Bitcoin, se kterou se původně léta obchodovalo díky její anonymitě na černých tržištích, na kterých lze online zakoupit cokoliv od drog, hacknutí účtů až po vraždu. A za druhé mnoha problémům se šířením jinak běžně nedostupného obsahu, který se nyní postupně snaží regulovat tajné bezpečnostní služby, i když jen omezeně.

Server lze najít na tomto odkazu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym