MatchBoard: nová česká investiční platforma pro startupy a investory

Michal PtáčekMichal Ptáček

match

Zatímco zahraniční trh s platformami, které umožnují investovat do technologických firem a startupů je velmi rozvinutý a sehnat tak kapitál pro svůj projekt je poměrně snadné, na domácím trhu tomu tak zatím nebylo. Proto se v posledních měsících mluvilo hned o několika nových investičních platformách, které by tuto situaci měly změnit a českým startupům a zajímavým projektům přístup k investorskému kapitálu značně zjednodušit.

danny

Přečtěte si takéČeská značka Danny P. míří do oficiálního amerického obchodu AppluČeská značka Danny P. míří do oficiálního amerického obchodu Applu

Investice pro startupy

Jednou z nich je bezesporu nová česká platforma MatchBoard, která umožňuje tak jako například americký AngelList komukoliv získat finanční prostředky pro svůj nový projekt. Stačí si vytvořit uživatelský profil a následně zadat informace o vašem projektu včetně toho, jak velkou částku potřebujete a samozřejmě i to, jak velký podíl za ni investor získá.

Pro co nejnižší bariéru vstupu pak není ani nutné sestavovat byznys plán, jelikož MatchBoard to na základě zodpovězení několika otázek týkajících se samotného projektu v podstatě udělá za vás. Finální nabídka se poté objeví zaregistrovaným investorům, mezi kterými jsou jak klasičtí angel investoři, tak i investiční fondy nebo business akcelerátory, kteří následně mohou do jednotlivých projektů investovat.

Jednání s investory

Matchboard pak současně nabízí zajímavou funkci, v podobě možnosti jednat s investory exkluzivně, kdy jsou veškeré informace o projektech neveřejné a zůstávají důvěrné pouze mezi konkrétním investorem a startupem.

“Projekt startupům umožňuje zamyslet se nad svým podnikáním a popsat ho investorům, aniž by museli psát podnikatelské plány. V zásadě jim aplikace vytvoří popis podnikání srozumitelný pro investory. A umožňuje jim vybrat si investory podle kriterií startupů. Investorům umožňuje podívat se na startupy ve strukturované podobě a zabývat se jenom těmi, které odpovídají investičnímu profilu investora. Investoři (individuální nebo firmy), inkubátory a akcelerátory mohou mít několik investičních profilů, do kterých mohou vybírat startupy”, říká zakladatel a CEO projektu Gabriel Berdár

Kolik to stojí?

V základní verzi, která umožnuje tvůrcům projektů propojení s investory na pozvání, je platforma kompletně zdarma. V případě využití všech funkcí, kdy je možné libovolně oslovovat kteréhokoliv investora, je MatchBoard zpoplatněn částkou 29 dolarů měsíčně, s tím, že samotní investoři poté za možnost na MatchBoard působit zaplatí kvartálně částku 99 dolarů.

Startupy, které by chtěly platformu MatchBoard vyzkoušet, ji každopádně nyní díky speciálnímu CzechCrunch promokódu mohou používat po dobu jednoho měsíce kompletně zdarma. Stačí se zaregistrovat ZDE. Promokód: CZCRNCH.

MATCHBOARD

MATCHBOARD1

match1

space