Jaký byl CES 2016 v Las Vegas, na kterém se představily žhavé technologické novinky?

Jakub SechterJakub Sechter

0Zobrazit komentáře

Navštívili jsme vyhlášenou konferenci CES 2016 v Las Vegas, která se v průběhu let stala doslova mekkou fanoušků moderní techniky, gadgetů a technologických novinek. Už na začátek můžu prozradit, že akce byla plná hraček, které v nás probudily malé kluky nadšené ze všech těch senzací okolo.

Stačí otevřít oči a ponořit se do světa virtuálních realit, moderních technologií, chytrých domácností i automobilů a den uteče jako voda. S omezeným časem je třeba si prohlídku opravdu pečlivě naplánovat.

Vzali jsme to od západu, kde byla k vidění robotika, 3D tisk, chytré hodinky, chytrá domácnost, sportovní technologie a mnoho dalšího. Chytré se zdálo být opravdu všechno. Velkým hitem byla rozhodně inteligentní světla, k vidění však byly i chytré postele, dokonce i chytrý naviják. Zdá se, že nálepku „smart“ je dnes možné dát téměř na vše.

samsunghub

Přečtěte si takéDíky této chytré lednici od Samsungu už nebudete nikdy muset sami na nákup potravinDíky této chytré lednici od Samsungu už nebudete nikdy muset sami na nákup potravin

Chytrá domácnost je in

Velkým tahákem byla komplexní řešení chytrých domácností. Nechyběl ani celý dům, který demonstroval možnosti moderních inteligentních domácností. Jen si představte, že vás ráno probudí žárovka postupně simulující východ slunce, ačkoli máte zatažené žaluzie. Přes noc šetříte energie, ale ráno už máte byt příjemně vyhřátý. Přijdete do kuchyně, kde už na vás čeká hotová káva. Opustíte dům, který se za vámi automaticky zamkne…
12483747_10208770343401623_308997472_n

Významnou součástí inteligentního vybavení domácností byly i bezpečnostní systémy. Český startup Angee, který nedávno vybral více než 13 milionů korun na Kickstarteru, letos prozatím chyběla.

Virtuální realita

Na východní části CES se v nás teprve opravdu probudili malí kluci. Velkým lákadlem pro nás byla virtuální realita (VR) a s ní spojený gaming. Trend je jasný, pryč s monitory, uvolněte místo pro brýle s 360° rozhledem, dejte na stranu židle a udělejte prostor, protože u her se brzy opravdu zapotíte.

ces2

VR přitom není nikterak vzdálená. Na CES vystavovalo bezpočet výrobců náhlavních násad na mobilní telefony podporující VR. S výkonným telefonem rozhodně stojí VR za to, na trh ovšem brzy přichází i Oculus Rift, který slibuje prostředím VR skutečně zamíchat.

Pokud vás neodradila dvouhodinová fronta, mohli jste si Oculus Rift přímo na CES vyzkoušet. Zajímavou zkušenost umožnil i Samsung Gear skrze 4D zážitek z horské dráhy. V podstatě jsme jen seděli na místě na sedačce, která sebou házela ze strany na stranu, zatímco jsme na hlavě měli Samsung Gear VR brýle. Pocit z horské dráhy to byl ovšem jedinečný i když jedincům se slabším žaludkem rozhodně nedoporučujeme.

ces3

Vedle virtuální reality, která se přinejmenším na CES soustředila zejména na zábavní průmysl, byla také k vidění realita rozšířená, která vytváří 3D obrazy skrze brýle přímo ve vašem okolí jako nástavbu nad reálný svět. Tato technologie má bezpočet využití v profesním světě, zasahuje ovšem i do světa zábavy s možností sledování filmů za chůze.

Velkým lákadlem byly audio a video systémy, ze kterých přecházel zrak a sluch. S Ultra-D televizí se prostě usadíte a vychutnáváte filmy a hry ve 3D v naprostém pohodlí bez nutnosti používání 3D brýlí. LG představilo Glass 4K OLED G6 TV s picture-on-glass technologií, která je tak tenká, až je průhledná.

ces4

Konkurence Tesly

Jedním z největších lákadel letošního CES byly samozřejmě i chytré automobily. Od klasických automobilů s chytrými prvky až po koncepční autonomní vozy. Mercedes ukázal svou servisní službu „me“. Toyota představila hned několik zajímavých konceptů. Jedním z největších taháků byl ovšem Faraday Future, který byl již omílaný bezpočtem médií jako nový a tajemný konkurent Tesly.

ces5

ces6

Shrnutí

CES 2016 byl velkolepou událostí, která předvedla, čeho jsou moderní technologie schopné. Možnost zúčastnit se osobně a osahat si a vyzkoušet, co se dalo, byla jedinečnou zkušeností.

4 dny na shlédnutí všeho byly však jednoznačně málo a tak bylo-li by to možné, protáhli bychom si CES alepoň na týden. Přes to všechno musíme stanovit, že ačkoli jsme si CES užívali každým douškem, na pomyslnou zadnici nás letos neposadil. Byl skvělou ukázkou možností moderní doby, ale na velkolepý „wow efekt“ si zrejmě počkáme do přístího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym