Samsung prohrává. Musí zaplatit Applu pokutu 13,5 miliardy korun za porušení patentů

applesamsung
0Zobrazit komentáře

Souboj dvou dnes nejdominantnějších rivalů na poli mobilních telefonů nabírá nových rozměrů. Včera totiž oficiálně rozhodl soud v případu porušení patentu ze strany Samsungu, který měl kopírovat klíčové součásti designu produktů Applu a zároveň jejich balení. Jihokorejská firma s nařčením souhlasí a proti pokutě se dále neodvolala.

Kvůli těmto problémům se obě firmy handrkují již od roku 2011 a v roce 2012 v souvislosti s tímto sporem byla Samsungu přiřčena pokuta ve výši 382 milionů dolarů, tedy 9,5 miliard korun, za až nápadnou podobu balení některých produktů – ta ovšem zatím nenabyla v platnost.

iphone

Přečtěte si takéApple se chystá s novým iPhonem zrušit podporu rozhraní, na které jsme desítky let zvyklíApple se chystá s novým iPhonem zrušit podporu rozhraní, na které jsme desítky let zvyklí

Naopak včerejší spor se dostal do bodu, kde soud potvrdil nárok Applu na finanční odškodnění ve výši 548 milionů dolarů, v přepočtu 13,5 miliardy korun, za okopírování designu některých telefonů a tabletů. Hra, kterou se Samsungem úspěšně hrál ještě Steve Jobs tak utrpěla zásadní posun. V druhém případě se Samsung podle serveru FOSS Patents snaží dokázat, že nemá Apple ani na jeden z patentů, které měl Samsung porušit, nárok.

A i když se bláznovství Applu po patentech někdy dostane až do absurdních rozměrů, je nutné přiznat, že Samsung si o podobné umírnění dlouho koledoval. Jejich vybízející reklamy, které vyloženě kopírovaly styl prezentace Applu a produkty, které měly v posledních letech navodit v zákaznících stejné pocity, jako při koupi iPhonu, je musely dostat do problémů.

Foto: Samsung / Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym