Kvantový počítač od Googlu a NASA je 100 milionkrát rychlejší než běžný počítač

Michal BenatzkyMichal Benatzky

wave
0Zobrazit komentáře

Google včera ukázal, jak je kvantový počítač D-Wave 2X, který americký gigant zakoupil spolu s NASA v roce 2013,  ve skutečnosti výkonný. Kvantové počítače, které pracují s takzvanou superpozicí, což znamená, že jejich qubity dokáží na rozdíl od běžných bitů zaujímat v jednu chvíli pozici jak jedničky, tak nuly, dokážou být neuvěřitelně výkonné.

Technologický gigant nám tak nyní poskytl alespoň srovnání, jak si stroj společnosti D-Wave, který je považován, za zatím nejbližší přiblížení k opravdovému kvantovému počítači vede ve srovnání s konvenčním počítačovým čipem.

GoOutcz_Vojta_Otevrel_a_Vojta_Knyttl

Přečtěte si takéMiton a Enern investují do platformy GoOut.czMiton a Enern investují do platformy GoOut.cz

Počítač, který je, jak informuje portál Mashable umístěn ve středisku NASA v americké Californii, je totiž rychlejší, než 100 milionů běžných počítačových čipů, s tím, že test, který Google detailněji popisuje na svém blogu, byl veden na dvou počítačích současně, které řešily totožný úkol.

Google jinak svou laboratoř pro zkoumání kvantových počítačů otevřel v roce 2013 a to právě ve spolupráci s vesmírnou a leteckou agenturou NASA. Výzkum měl ukázat, jak můžou kvantové počítače pomoci v technickém pokroku. Takovýto počítač totiž dokáže modelovat velmi přesné modely světa, což je potřebné jak pro NASA, tak pro nejdůležitější světový vyhledávač.

google

Diskuze (0)

Novinka

Anonym