Apple dává k dispozici svůj vlastní programovací jazyk Swift jako open-source

swift
0Zobrazit komentáře

Je to prakticky rok a půl od doby, kdy Apple poprvé ohlásil vypuštění vlastního programovacího jazyku pro vývoj mobilních i desktopových aplikací na platformách iOS a OS X. Od té doby si Swift našel oblibu u nespočtu předních vývojářů a díky svojí jednoduchosti přilákal i celou řadu amatérských developerů, kteří s ním experimentují.

Už v červnu tohoto roku se spekulovalo, že by ještě před koncem letoška mohl vydat Apple Swift jako open-source, tedy volně k dispozici i pro vývoj na dalších platformách, jako třeba Linux. A jak se předpokládalo, tak se také stalo, Swift je nyní k dispozici prostřednictvím své vlastní webové stránky jako open-source, se zdrojovými kódy umístěnými na GitHubu.

founders

Přečtěte si takéKonkurent vývojářského projektu GitHub získává první větší investici. Mezi klienty je i Elon Musk.Konkurent vývojářského projektu GitHub získává první větší investici. Mezi klienty je i Elon Musk.

Vše běží na licenci pod Apache 2.0 a základní balíček ke stažení obsahuje debugger, kompilátor a další základní knihovny. Swift se mimo jiné po celou dobu své existence prezentuje jako nejkvalitnější náhrada za klasické programovací jazyky C, C++ a Objective-C a Apple doufá, že si díky tomuto kroku získá ještě větší kus z koláče zájmu developerů.

swift2

Na OS X je pro vývoj nejrozšířenější prostředí Xcode, které bude stále nutností pro zasílání hotových aplikací do App Store ke schválení.

Foto: Apple

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym