Převratná technologie má zastoupit standard Wi-Fi. Slibuje až 100násobnou rychlost

apiary-3
0Zobrazit komentáře

Bezdrátová technologie přenosu internetového spojení Wi-Fi je s námi v běžných domácnostech prakticky již od roku 1997 a od té doby zaznamenala spoustu vylepšení. I přesto ale má své mouchy, které by nyní chtěl nahradit nový standard Li-Fi, který dokáže reálně zajistit přenosovou rychlost až 1 Gbps, což je přibližně 100x více, než běžné Wi-Fi připojení.

To znamená, že v ideálních podmínkách, s patřičným hardwarem, by mohli být uživatelé schopni stahovat až rychlostí 125 MB/s – takovou rychlost totiž běžný harddisk nezvládne. Li-Fi je momentálně testováno estonskou společností Velmenni v reálném prostředí, z kterého budeme moci čerpat výsledková data. V laboratoři totiž dosáhla rychlosti 224 Gbps!

tesla

Přečtěte si takéV České republice vznikne do 5 let 1 300 dobíjecích míst pro elektromobilyV České republice vznikne do 5 let 1 300 dobíjecích míst pro elektromobily

Li-FI funguje na principu přenosu dat prostřednictvím LED světel, které během několika nanosekund neviditelně problikávají a tím mezi sebou šíří signál, který se pak přenáší do zařízení. Jedinou nevýhodou je fakt, že nedokáže tato technologie, narozdíl od Wi-Fi, projít přes zeď, takže to může být za jistých podmínek limitující. Vhodné především do velkých, otevřených kancelářských prostor.

Naopak díky  tomuto limitu je technologie bezpečnější proti útokům zvenčí. Propojit ji pak lze například i s moderními kuchyňskými a bezpečnostními zařízeními jako například Nest a tím si dotvořit moderní domácnost. Pokud byste si chtěli náhodou technologii sami vyzkoušet, můžete si zakoupit jeden z early-adopter balíčků od Oledcomm nebo pureLiFi.

lifi-preview

Diagram ukazující funkčnost nové technologie (Zdroj. Boston University)

Foto: Jakub Pelnar

Diskuze (0)

Novinka

Anonym