Největšímu slevovému serveru na světě klesají obraty. Po propouštění ruší čtyři další trhy

groupon2
0Zobrazit komentáře

Slevy, kupóny a speciální akce. Po prvních projektech v USA zavítal tento trend i do evropských končin a do České republiky, kde před několika lety zaznamenal takový boom, že se trh přesytil a většinu projektů zničil nadobro. Dnes už u nás v tomto segmentu zůstávají jen silní hráči jako Slevomat.cz, Slevydnes.cz nebo několik agregátorů.

V Americe a obecně na celém světě ale stále dominuje v roce 2008 založený Groupon, který si našel cestu na většinu zásadních trhů. Nicméně mnoho z nich byl tento rok nucen uzavřít, jako součást propuštění více než 1100 zaměstnanců, což mělo vést ke stabilizaci nákladů po tom, co firma nedokázala splnit finanční očekávání.

cuprfinal

Přečtěte si takéZakladatel Rohlik.cz, Tomáš Čupr: Ve špičkách děláme 1000 objednávek denně. Máme z toho radost.Zakladatel Rohlik.cz, Tomáš Čupr: Ve špičkách děláme 1000 objednávek denně. Máme z toho radost.

Nyní ohlásil Groupon další škrty, tentokrát se týkají zemí jako Švédsko, Dánsko, Norsko nebo Finsko. Tohle vše se událo jen za několik posledních měsíců a spolu s tím se na vedoucí pozici (CEO) vystřídalo několik tváří. Cílem je snížit náklady na minimum tak, aby se opět Groupon mohl posunout na hranici, kdy začne profitovat a stabilně progresivně růst.

Zároveň se zbavuje majoritního podílu v Groupon India, který odkoupila společnost Sequoia, nebo většinového podílu v TicketMonster na prodej vstupenek, za což Groupon inkasoval 360 milionů dolarů. Obecně se dá říct, že díky změnám na trhu se z této obrovské společnosti stává spíše komplexní pomocník pro lokální businessy, kterým nabízí služby v oblasti doručování zboží, potravin, rezervací do restaurací nebo mobilních plateb, informuje TechCrunch.

groupon

Za třetí kvartál, kde se objevilo v rámci restruktualizace i nejvíce změn dosáhl Groupon EBITDA lehce přes 56 milionů dolarů při obratu 713,6 milionů dolarů a celkových vyfakturovaných prodejích 1,47 miliardy dolarů. K dispozici má stále volných 227,8 milionů dolarů, což by ho mohlo v případě potíží udržet „naživu“ až na dalších 12 měsíců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Groupon

Groupon je globální e-commerce marketplace. Zaměřeuje se na propojení lidí…