Facebooku za vážné porušení soukromí uživatelů hrozí denní pokuta až 6,7 milionů korun

facebook
0Zobrazit komentáře

Největší sociální síť Facebook nedávno překročila úctyhodnou miliardu aktivních uživatelů měsíčně a navíc posunula hodnotu společnosti na více než 300 miliard dolarů, tedy zhruba 7,5 bilionů korun. S rostoucím počtem uživatelů takřka v každém koutě světa ale rostou i právní problémy. Nyní především v Evropě, kde Facebook stanul u soudu za porušování soukromí uživatelů.

Podle belgického soudu má Facebook 48 hodin na to, aby přestal sledovat internetové uživatele, kteří přistupují na sociální síť nebo dávají like/share na webových stránkách, a nejsou přitom registrováni, tedy ani s takovými praktikami v podmínkách nesouhlasili, jako běžní registrovaní uživatelé. Pokud se Facebooku nepodaří sjednat nápravu, bude platit pokutu 250 tisíc eur za každý den porušení, což představuje částku 6,73 milionů korun.

809336BE-CBA1-46D8-93B1-EC7389AAC12A

Přečtěte si takéTenhle český vývojář vám prozradí, jaké to je pracovat ve FacebookuTenhle český vývojář vám prozradí, jaké to je pracovat ve Facebooku

Jenže právě takové statistiky jsou pro Facebook cennou komoditou a proto se chystá odvolat. Snaha EU spočívá v tom, že nechce, aby byla data uživatelů libovolně sdílena s bezpečnostními agenturami v USA, se kterými Facebook okrajově spolupracuje. Speciální cookie, které ukládá data o návštěvě má FB k dispozici až 2 roky a dokáže z něj vysledovat další chování uživatele a pravděpodobnost návratu k určitému obsahu na sociální síti nebo registrace.

I tak si ale Facebook stojí za tím, že je využití datových cookies zcela běžnou a bezpečnou záležitostí a že je využívá všude již přes 5 let, informovalo AFP.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym