Revoluční projekt Elona Muska, který vás dopraví z LA do San Francisca za 30 minut, se začíná stavět

hyperloop1
0Zobrazit komentáře

Někdy před 2 lety vyšel na světlo světa Elon Musk pod taktovkou SpaceX s oznámením, že by rád v reálu vytvořil svůj tařka dětský sen, díky kterému budou moct cestovat lidé po zemi nebo pod zemí mezi delšími vzdálenostmi za zlomek času. Když se z konceptu stala reálná věc, která dostala obrysy a hrnula se do vývoje, lidi tomu dokonce začali věřit. A bylo proč.

Během několika málo týdnů by měla začít výstavba testovacího hyperloopu v Kalifornii, konkrétně Kings County, kde budou probíhat testy s přepravovaným nákladem, i prvními pasažéry. Náklad se bude schopný z bodu A do bodu B pohybovat rychlostí až 760 mil za hodinu, tedy asi 1223 km/h. Lidé by pak měli cestovat přibližně 4x menší rychlostí.

google-1

Přečtěte si také23letý vývojář Googlu nechtěl utrácet za bydlení v San Franciscu. Žije proto v tomto náklaďáku23letý vývojář Googlu nechtěl utrácet za bydlení v San Franciscu. Žije proto v tomto náklaďáku

Testovací dráha by měla stát 150 milionů dolarů a dokončená bude za 32 měsíců. V testovacím režimu by měla převézt zhruba 10 milionů pasažérů a pokud vše dopadne podle plánu, chystá se mnohem větší věc. Potrubí totiž v další fázi povede z LA až do San Francisca a podle Dezeen dokáže přepravit pasažéry na místo za 30 minut.

Amerikou to ale pravděpodobně nezačne

Díky legislativě je ale ve hře i alternativní trasa – například z Londýna do Glasgow, což je pro hodně lidí mimo letadlovou dopravu ještě složitější. Cena britského projektu by se mohla pohybovat mezi 6-8 miliardami dolarů. Speciální konstrukci by prý neměl vadit ani déšť, zemětřesení a další extrémní podmínky.

Do jedné cestovní kapsle se vejde zhruba 7 pasažérů, kteří by se v nejsilnějším režimu mohli přiblížit rychlosti zvuku a přetížení 1-5G, což je zhruba stejné, jako jízda ve formuli.

hyperloop3

Elon ovšem se samotnou konstrukcí nemá moc společného

I když prvotní ideu a koncept zpracoval Musk a jeho tým, celou konstrukci a většinu technického řešení zajišťuje Hyperloop Transportation Technologies – privátní společnost, která dala dohromady ty nejlepší designery a techniky, kteří se budou snažit přetvořit onu ideu ve funkční prototyp. Ve spolupráci s několika dalšími subjekty, kteří přinesli do projektu letité zkušenosti a kapitál.

A to nejlepší nakonec. Díky pohonu na solární energii a schopnosti přetvářet energii na elektřinu, v kombinaci s placenými billboardy umístěnými na předem určených místech, by mohla být přeprava zcela zdarma.

hyperloop4

Testovací dráha v Kings County

hyperloop5

Foto: Hyperloop Transportation Technologies

Diskuze (0)

Novinka

Anonym