Nadějný český startup dokáže mimo jiné jako jediný zničit již odeslaný email

talkey
0Zobrazit komentáře

Bezpečnost nade vše, říká se často. Tohle přísloví si pravděpodobně vzali k srdci zakladatelé českého startupu, který mimo jiné pomáhá s bezpečným šifrováním dat a e-mailů a který, podle svých tvůrců, jako jediný umí znemožnit přečtění e-mailu i na dálku, dlouho po odeslání.

Bezpečnostní startup Talkey ale umí mimo tyto základní funkce i evidovat počet otevření emailu, automatické zavření zprávy po určitém čase, zákaz přeposílání nebo nemožnost otevření e-mailu po určeném datu. Další výhodou je fakt, že Talkey nevlastní speciální šifrovací klíče u sebe, tudíž má budoucí přístup k e-mailu vždy jen příjemce a odesílatel. To je zásadní rozdíl oproti jiným službám.

IMG_1160

Přečtěte si takéČeští SynergyKit a Etnetera Group na návštěvě v Silicon Valley – 1. částČeští SynergyKit a Etnetera Group na návštěvě v Silicon Valley – 1. část

Vše funguje na principu speciálního software, který je nainstalován na USB disku a který se připojí k využívanému zařízení. Jakmile je USB připojeno, probíhá kompletní ochrana jakékoliv běžné e-mailové schránky, a navíc i dat na disku a v cloudu. Celý proces šifrování tak probíhá automaticky, pomocí technologie RSA Encryption Standard 2048 bit v kombinaci s 3DES. K tomu je potřeba nainstalovat příslušnou desktopovou aplikaci, která dokáže mimo jiné soubory šifrovat / dešifrovat.

Většina uživatelů si pravděpodobně řekne, že lze s flash diskem jednoduše manipulovat, případně ochranu nějak obejít. Nicméně, při pokusu o vyjmutí speciálního čipu uvnitř se USB disk sám zničí a k datům už se nikdo nedostane. Drobnou nevýhodou může být pro někoho fakt, že pokud zapomene heslo, svá data už nikdy neuvidí. Talkey do nich totiž nemá přístup.

talkey-aplikace-01-uvod-retina grafici ne screenshot

Služba je v základu zdarma a momentálně jí využívají nižší tisíce uživatelů. Alternativou jsou pak Premium plány, které se pohybují v cenách od 1,25 eur za měsíc do 12,5 eur za měsíc, v přepočtu tedy asi 338,5 Kč a liší se podle typu funkcí a podle místa uložení šifrovacího klíče. Pouze nejdražší z nich nabízí bezpečné uložení na externím zařízení a tedy nejvyšší stupeň zabezpečení dat a e-mail.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym