Dell se chystá koupit známou datovou společnost za astronomických 50 miliard dolarů!

dell
0Zobrazit komentáře

O Dellu, jakožto o jedné z největších a vůbec prvních IT společnosti na světě, která si získala na popularitě prodejem kvalitního hardwaru, nebylo v posledních letech moc slyšet. Spekulovalo se o tom, že postupně tahle společnost, kterou založil v roce 1984 Michael Dell, tak trochu upadá nebo spíše stagnuje.

Několik zahraničních zdrojů ale nyní přišlo s informací, která by mohla veškeré spekulace vyvrátit. Dell se totiž pravděpodobně chystá na akvizici společnosti EMC, která se soustředí na cloudové systémy, big data a bezpečnost – odhadovaná částka by měla přesahovat 50 miliard dolarů, tedy více než 1,19 bilionů korun. Zhruba taková je i hodnota aktuálně jednoho z nejcennějších startupů na světě, v podobě přepravní platformy Uber.

apple-spaceship

Přečtěte si takéApple, Google, Microsoft a dalších 10 firem investuje 3,4 bilionů korun do záchrany ovzdušíApple, Google, Microsoft a dalších 10 firem investuje 3,4 bilionů korun do záchrany ovzduší

Podle finanční zprávy EMC v minulém roce vygenerovalo na příjmech 24,4 miliardy dolarů (5% nárůst oproti předchozímu roku), s tím, že valuace společnosti překračuje 53 miliard dolarů. Obchod zatím nebyl potvrzen, ale očekává se, že se tak stane v průběhu tohoto týdne a že přes dvě třetiny peněz půjdou od Dellu v hotovosti a necelá jedna třetina ve formě akcií, informoval Venturebeat.

Dalšími potencionálními hráči v boji o EMC byli i HP, IBM nebo Cisco, ale vzhledem k ceně a aktuálním možnostem to nevypadá na to, že by obchod s některým z nich pokročil.

Úprava 14:45: Potvrzeno, Dell společnost EMC nakonec opravdu koupil a to za neuvěřitelných 67 miliard dolarů.

Foto: Presskit

Diskuze (0)

Novinka

Anonym