Tvůrce nelegálního přehrávače filmů Popcorn Time odhalil svou identitu a výdělky

popcorn
0Zobrazit komentáře

Největší veřejně přístupná a víceméně nelegální služba na jednoduchý streaming filmů a seriálů ve stylu populárního Netflixu, Popcorn Time, si získala od svého spuštění v roce 2013 desítky milionů fanoušků a pravidelných uživatelů. Stál za ní ale i zajímavý příběh, který poprvé odkryl identitu původního zakladatele a týmu, který aplikaci vytvořil.

Začalo to totiž docela nevinně. Před 2 lety se dnes 29letý argentinský designer Abad Federico pod pseudonymem Sebastian snažil vyřešit problém s tím, že v jeho zemi nebylo plošně dostupné rychlé připojení k internetu, filmy přicházely do kin se značným zpožděním oproti zahraničí a běžní uživatelé klasickým torrentům, na bázi kterých funguje i Popcorn Time, nerozuměli.

popcorn

Přečtěte si takéNelegální přehrávač filmů Popcorn Time po 2 měsících dosahuje na miliony staženíNelegální přehrávač filmů Popcorn Time po 2 měsících dosahuje na miliony stažení

Jemu se podařilo vytvořit jednoduchý algoritmus, který dovolil na pouhé kliknutí přehrát jakýkoliv film, v designově pěkně vyvedené aplikaci přeložené, díky komunitě, do více než 50 jazyků s možností zapnutí titulek a volby kvality filmu.

Nikdo ale nečekal takový úspěch. Z věci, která byla původně určená jen pro menší skupinu lidí se stalo něco, co zanedlouho začalo zajímat vlastníky filmových práv, tedy převážně Hollywood. To ostatní členy týmu vystrašilo a proto se stáhli do ústraní, takže musel Abad spustit novou verzi jako open-source a více zapojit komunitu, která brzy přilákala více než 100 developerů.

Peníze prý nebyly motivací, ale nabídky přicházely

Pro spoustu lidí je těžké uvěřit, že peníze nikdy nebyly motivací, která by hnala projekt kupředu. Byla to snaha změnit trh, který stál na nemoderních základech a který se nechtěl přizpůsobit potřebám diváků – a to se do jisté míry podařilo, nejen Popcorn Time, ale i jiným podobným a plně legálním službám.

I přesto se Abad potýkal s několika, ne úplně legálními, nabídkami, které postupně musel odmítat. Například potencionální odprodej citlivých dat uživatelů včetně hesel v odhadované kumulativní částce 100 milionů dolarů nebo řízenou instalaci spyware a malware, která by týmu přinesla bez práce přes 10 tisíc dolarů týdně.

Konec starého, začátek nového

Kupodivu vše neskončilo nějakým právním sporem, ale spíše tlakem, který od různých organizací přicházel. A to i přesto, že identita všech developerů a původního zakladatele zůstávala tajnou. Zabezpečení falešnými jmény a nástroji pro anonymizaci ale bylo evidentně k ničemu.

Na LinkedInu si totiž všechny přidal právník společnosti Warner Bros, bez jediného slova nebo žaloby z jejich strany. To by ještě nebylo nic tak hrozného, kdyby to všechny účastníky nevystrašilo natolik, že v březnu 2014 z projektu včetně Abada odešli.

Je potřeba si uvědomit, že byli všichni pod neustálým tlakem a žili ve strachu, že jim domů přijde obálka s informací, že se mají dostavit k soudu. Nicméně Popcorn Time jako takový nezanikl, byl znovu spuštěn a je spravován pečlivě vybranou komunitou, takže by stále neměl obsahovat žádné nebezpečné skripty, zmiňuje Abad v rozhovoru.

Oproti tomu ale existuje několik alternativ, které se tváří jako originál a už tak transparentní kód nemají. Originální verze momentálně běží na PopcornTime.io, asi nejrozšířenější alternativa je pak  Popcorn-time.se. K tomu je k dispozici i mobilní aplikace, která se díky šikovnému triku neinstalují přes App Store / Google Play, ale přes speciální nástroj, kterému se může Apple nebo Google těžko bránit.

Kromě několika dalších projektů, které jsou založeny na podobném principu, existuje i peprnější varianta s názvem PornTime, která, jak již název vypovídá, agreguje adult filmy. Ta první milion uživatelů získala ale již za pár úvodních týdnů.

t0oI6eAJ

Zakladatel Abad Federico / Twitter

popcorn1

Popcorn Time

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym