Startup, který chtěl změnit trh s knihami, na investicích získal přes 410 milionů Kč. I přesto končí

oyster
0Zobrazit komentáře

S úšpěšnými startupy přicházejí úspěšné business modely, které se snaží další projekty replikovat a tím si zajistit úspěch – ne vždy se to ale podaří. To je také případ amerického startupu Oyster, který založilo trio Stromberg, Lancker a Brown před 3 lety v New Yorku a který dokázal od investorů získat 17 milionů dolarů, v přepočtu asi 410,2 milionů korun.

Oyster funguje na podobném principu jako Netflix – za pravidelnou měsíční částku, konkrétně 9,95 dolarů, si mohou uživatelé půjčit a přečíst jakýkoliv e-book v databázi, která jich obsahuje přes 1 milion. Kromě předplatného je možné nakupovat knihy i přímo, v částkách mezi 5 a 15 dolary.

paula

Přečtěte si takéTahle Američanka prodala svůj startup za 1,4 miliardy dolarů. S dalším se nyní připravuje na IPOTahle Američanka prodala svůj startup za 1,4 miliardy dolarů. S dalším se nyní připravuje na IPO

Startup neměl zásadní finanční problémy, ale jeho zakladatelé věří, že zvládli zásadně změnit trh s elektronickými knihami a je čas se posunout dál. Proto chtějí v příštích měsících projekt postupně uzavřít, takže hodlají v nejbližších týdnech informovat o této velké změně i všechny uživatele. Většina zaměstnanců by se pak podle Recode měla přesunout do Googlu, kde najdou uplatnění na platformě Google Play Books.

Screen Shot 2015-09-21 at 23.34.53

Spekuluje se také o tom, že Google potají startup koupil – oficiální informace o tom ale nepadla a obě strany mlčí. Z pohledu gigantického vyhledávače, který se nedávno zařadil pod novou hlavičku Alphabet, by to ale mohlo být jasným krokem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym