Jeden z největších investorů Volkswagenu za poslední dny ztratil přes 116 miliard korun

2016_passat_5384
0Zobrazit komentáře

Za poslední týden se pravidelně mluví o skandálu, který prošel jedním z největších německých automobilových koncernů. Volkswagen totiž do značného počtu aut instaloval software, který ovlivnil v případě dieselových agregátů výsledky emisních kontrol. Auta nebyla tak zeleně ekologická, jak se tvářila.

Jeden z největších investorů, který vlastní 13% preferovaných akcií a 17% klasicky vydávaných akcií – Qatar Investment Authority – přišel díky skandálu za posledních 10 dní o bezmála 4,8 miliard dolarů, v přepočtu více než 116,2 miliard korun. To je pro fond již druhá katastrofická zpráva, hned po tom, co jejich další akcie tradingové společnosti Glencore v minulých dnech klesly o 1,1 miliard dolarů na své hodnotě.

8765031426_9468a52df9_k

Přečtěte si takéNeuvěřitelný pohled do života a geniální mysli Elona Muska, který stojí za úspěchem Tesly a SpaceXNeuvěřitelný pohled do života a geniální mysli Elona Muska, který stojí za úspěchem Tesly a SpaceX

Volkswagen naopak čelí pokutě ve výši 18 miliard dolarů, která ho sice nemůže existenčně ohrozit, ale minimálně ho na několik příštích let značně poznamená, informuje Bloomberg. Po celém světě je více než 11 milionů problémových aut – v tom je počítáno například i 1,2 milionů „českých“ vozů Škoda.

Bude zajímavé sledovat, kam se nakonec celá situace dostane a jak se s ní gigant vypořádá.

Foto: Volkswagen

Diskuze (0)

Novinka

Anonym