Nejhodnotnější startup světa plánuje letos vytvořit obrat přesahující čtvrt bilionu korun!

uber
0Zobrazit komentáře

Agentura Reuters na jedné z prezentací investorům odhadila aktuální čísla, která se týkají nejhodnotnějšího startupu světa, oceněného na bezmála 50 miliard dolarů. Je jím samozřejmě přepravní startup Uber, o jehož přesných číslech panují různé spekulace. Podle prezentace by měl v tomto roce vytvořit obrat 10,84 miliard dolarů, v přepočtu asi 259,5 miliard korun, což je o skoro 8 miliard dolarů více, než v roce předchozím.

Uber, který momentálně funguje ve více než 50 zemích a čelí mnoha zákazům a regulacím, si z celkového obratu připisuje zhruba 20% na poplatcích. To znamená, že by se tento rok měl dostat přes 2 miliardy dolarů v příjmech, nepočítaje výdaje. Díky rychlému růstu a problémům se ale počítá s tím, že prozatím necílí na profit, jak ukázalo i několik uniklých finančních zpráv.

here-auto01

Přečtěte si takéUber prohrál válku o mapové podklady Nokia HERE za miliardy dolarů. Kdo ho porazil?Uber prohrál válku o mapové podklady Nokia HERE za miliardy dolarů. Kdo ho porazil?

Podle odhadů by se měl obrat v příštím roce zastavit na bezmála 26,12 miliardách dolarů, což poprvé překročí půl bilionu korun. Uber pochopitelně, jak tvrdí Venturebeat, zprávy nepotvrdil, ale CEO Travis Kalanick v minulém roce médiím sdělil, že se jejich obrat každý půlrok zdvojnásobuje.

Podle situace je možné, že je Uber ve vyjednávání o dalších financích, které by se zařadily k již získaným 5 miliardám dolarů od investorů z celého světa. Stejně tak se odhaduje, že na přelomu roku 2016/2017 Uber vstoupí na burzu a nabídne svoje akcie veřejně. A že se finance budou hodit ukazuje fakt, že chce Uber v nejbližších letech zapojit do provozu i autonomní vozidla, která v „utajení“ vyvíjí.

Foto: Jason Tester / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym